Trei dezvoltatori imobiliari din Salaj au prejudiciat statul cu 1,7 milioane de lei

Magazin Salajean 8 martie 2010 0

Trei dezvoltatori imobiliari din Salaj au prejudiciat statul cu 1,7 milioane de leiCei care au facut specula cu apartamente, case sau terenuri din 2006 si pana anul trecut sunt bune de plata catre stat, sub forma de taxa pe valoarea adaugata. Inspectorii fiscali din judet i-au verificat pe salajenii care, in intervalul 2005-2009, au obtinut venituri din tranzactii imobiliare, depasind plafonul de scutire de TVA de 35.000 de euro pe an, ori care au realizat mai mult de cinci tranzactii in decursul unui an.

Potrivit reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP), in Salaj, au fost identificate 46 de persoane fizice care au efectuat mai mult de cinci tranzactii imobiliare intr-un an. In toate aceste cazuri, inspectorii fiscali au initiat controale inopinate, 44 fiind finalizate deja.

Pe baza constatarilor din actele de control inopinat, 15 persoane fizice au fost propuse pentru inspectie fiscala, sustin oficialii DGFP Salaj, cu precizarea ca pana la finele lunii trecute au fost incheiate trei inspectii, in urma carora s-au stabilit ca salajenii in cauza au de platit retroactiv peste 1,7 milioane de lei, reprezentand taxa pe valoare adaugata si majorari. Pentru recuperarea acestor bani, s-au instituit masuri asiguratorii.

In cazul a alti trei contribuabili, inspectiile fiscale sunt in curs de finalizare, ceilalti noua salajeni din lista fiind programati pentru luna aceasta.Potrivit legii, persoanele fizice care efectueaza tranzactii imobiliare in scop personal sunt scutite de plata TVA.

Unii dezvoltatori au profitat de aceasta facilitate, inregistrand tranzactii in nume personal, iar nu prin intermediul firmelor, desi, cei care obtin venituri cu caracter de continuitate din vanzarea de terenuri construibile si locuinte sunt obligati la plata acestei taxe.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »