Trei comune sălăjene, fără medic de familie

Magazin Salajean 20 mai 2011 0

Trei comune sălăjene, fără medic de familie

Situaţia cabinetelor medicale de familie din mediul rural şi gradul de acoperire a acestora cu medici de familie a fost punctul principal al ordinii de zi discutat, ieri, de Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în cadrul şedinţei lunare desfăşurate la Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj. În prezent, trei comune sălăjene nu sunt acoperite cu medici de familie.

După cum a afirmat directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, la nivelul judeţului Sălaj există o bună acoperire a asistenţei medicale în mediul rural, doar trei comune: Treznea, Benesat şi Lozna fiind deficitare, respectiv fără medici de familie. În această privinţă încercăm să trimitem medici de familie, dar aşteptăm sprijin şi din partea primăriilor. De cealaltă parte, în comunele Almaşu, Ip, Măerişte, Sărmăşag, Surduc şi Valcău de Jos, cu o populaţie de peste 2.000 de locuitori, se are în vedere, în colaborare cu autorităţile locale, deschiderea unui al doilea cabinet medical. În plus, în cazul comunei Sărmăşag există şi un al doilea medic de familie ce are încheiat contract cu DSP Sălaj, cabinetul său fiind în curs de amenajare în localitatea Lompirt, a precizat directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş.

Ilie Gorgan, preşedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor (SLP) Sălaj, a apreciat eforturile autorităţilor de a reduce numărul comuneler care nu au medic de familie de la nouă, câte erau în urmă cu câţiva ani, la doar trei. Pe de altă parte, Gorgan a cerut să se aibă în vedere modul de asigurare a asistenţei medicale de urgenţă, actualmente deficitară, din zona comunei Ileanda. Privitor la această problemă, Ligia Marincaş a precizat faptul că se intenţionează realizarea unui punct SMURD la Ileanda, după deschiderea SMURD la Zalău, dar şi înfiinţarea unui centru de permanenţă, cel mai probabil în cursul acestui an.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »