Trei comune, avertizate pentru ca polueaza mediul

Magazin Salajean 13 iunie 2007 0

Trei comune din Salaj, Romanasi, Zimbor si Horoatu Crasnei, au primit avertismente din partea Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj pentru gestiunea necorespunzatoare a deseurilor la nivelul arealului administrativ. Masurile stabilite au vizat desfiintarea depozitelor neorganizate inventariate pentru evitarea impurificarii cursurilor de apa, constientizarea agentilor economici si a cetatenilor de efectul negativ al depozitarii necontrolate a deseurilor de orice tip si informarea populatiei referitor la locurile de depozitare organizate.

Purtatorul de cuvant al SGA Salaj, Dorina Olar, ne-a declarat ca neindeplinirea obligatiilor care le revin fata de mediu a fost constatata la cele trei administratii locale in urma controalelor efectuate cu aproximativ o luna in urma. In primavara, am desfasurat in judet o campanie de verificare a modului de depozitare a deseurilor. In cele trei comune, s-au descoperit depozite de deseuri necontrolate pe cursurile de apa si nu numai, autoritatile locale primind avertismente. Nu pot spune ca a fost vorba de cantitati de deseuri mari, dar oamenii trebuie responsabilizati, ne-a spus purtatorul de cuvant.

Potrivit Dorinei Olar, in cazul in care primarii nu se vor conforma si nu vor avea grija ca deseurile sa fie depozitate corespunzator, se va trece la sanctiuni mult mai aspre, care vor tinti direct buzunarul personal al edililor sau bugetele locale. Daca nu se conformeaza, vor fi sanctionati contraventional cu amenzi cuprinse intre 6.500-30.000 de lei, daca este vorba de o persoana fizica, si intre 25.000-80.000 de lei, daca este data unei persoane juridice. Suma pe care o au de platit cei vinovati depinde de gravitatea faptei, a spus Dorina Olar.

Solutie hilara: le vom acoperi

De frica amenzilor sau, poate, de gura targului, cele trei administratii locale spun ca s-au conformat si ca au eliberat cursurile de apa de deseuri sau ca vor face asta in cel mai scurt timp posibil. Cu toate acestea, asa cum este traditia la romani, autoritatile locale au gasit iar scuze pentru depozitarea gunoaielor la intamplare. Astfel, la Zimbor, viceprimarul Ioan Podariu ne-a declarat ca povestea cu avertismentul a pornit de la niste PET-uri aduse de Valea Almasului din aval si care s-au oprit in crengile copacilor care cresc pe maluri. Deci, nici vorba de neglijenta in depozitare, iar edilul a asigurat, totodata, ca PET-urile au fost adunate si duse deja la groapa de gunoi.

La Horoatu Crasnei, situatia este hilara de-a dreptul, din cauza ca primarul Viorel Cristut ne-a spus ca nu este primul avertisment primit pentru problemele ce tin de mediu si ca el nu are ce face cu deseurile, atata timp cat comuna nu are unde sa le depoziteze. Ce sa fac cu ele? Le tinem in niste gropi de langa fostul CAP. Am vorbit cu cineva sa facem o statie de depozitare la Crasna, a spus primarul, adaugand ca pana va fi amenajata aceasta viitoare deponie, ei vor rezolva problema deseurilor altfel: Unde sa le mut? Nu am unde, dar le vom acoperi.

Pana la ora redactarii materialului nu am reusit sa stam de vorba si cu cel de-al treilea primar care a primit avertisment, cel din Romanasi, dar daca si acesta va gasi o solutie ca la Horoatu Crasnei, cu siguranta urmatoarea inspectie a celor de la SGA Salaj se va lasa cu amenzi usturatoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »