Tratament cu probleme pentru 15 bolnavi de HIV-Sida

Magazin Salajean 13 octombrie 2010 0

Tratament cu probleme pentru 15 bolnavi de HIV-Sida

Printre cei care se simt prinsi in hatisurile sistemului medical, confruntandu-se cu dificultati majore in ceea ce priveste administrarea celui mai bun tratament se numara si bolnavii de HIV/SIDA. Anul acesta, luna august s-a dovedit un obstacol cumplit pentru aceasta categorie de pacienti, din cauza ca fondurile pentru tratament au fost epuizate la nivel national, peste o mie de romani ramanand fara medicamentele care-i tin in viata. Ca solutie de urgenta, reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat ca pregatesc un program special.

Bugetul de anul acesta pentru tratamentul bolna-vilor de HIV/SIDA a fost epuizat inca din luna august, rezolvarea situatiei depinzand de o suplimen-tare de fonduri. Conducerea Ministerului Sanatatii s-a intalnit la vremea respectiva cu reprezentanti ai organizatiilor neguver-namentale pe tema asigurarii finantarii pentru prevenirea HIV, anuntand ulterior ca pregateste un program special, care va fi finantat de la bugetul de stat si care va prelua programul de prevenire a HIV, finantat pana anul acesta de Organizatia Natiunilor Unite.

Cum, insa, aspectul financiar e greu de gestionat in conditii de criza economica, bolnavii mai au de tras si de indurat pana sa poata beneficia din nou de tratamentele pe care trebuie sa le urmeze.

Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat aceste persoane nu isi pot permite suportarea tratamentului din propriile buzunare, dat fiind ca doar pentru un singur bolnav costurile variaza intre 500 si 3.000 de euro lunar.

In Salaj, sunt inregistrate 15 persoane diagnosticate cu HIV/SIDA, din care opt sunt femei. Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca intre persoanele infectate cu HIV din judetul nostru exista un singur minor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »