Tranzactiile imobiliare vor fi impozitate

Magazin Salajean 10 ianuarie 2008 0

Tranzactiile imobiliare vor fi impozitate

Noul an aduce mai multe modificari in domeniu fiscal, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii. Printre aceste schimbari se numara si faptul ca Guvernul a renuntat la impozitarea pensiilor mai mici de 1.000 de lei si la impozitarea sumelor obtinute in urma exproprierilor. In schimb se va percepe impozit pentru castigurile obtinute din jocurile de noroc si pentru premiile castigate la concursurile organizate de firme. Noile masuri vizeaza si cetatenii straini care, din 2004, au stat mai mult de 183 de zile pe an in Romania. Acestia sunt obligati sa isi declare la Fisc veniturile globale realizate in Romania si in strainatate, in 2007.

De la 1 ianuarie 2008, statul a inceput sa impoziteze si tranzactiile imobiliare. Pana in prezent, acestea erau scutite de TVA, cu conditia ca beneficiarul si furnizorul sa fie cetateni romani. Tot de la 1 ianuarie, Fiscul va putea accepta facturi simplificate, dar si alte documente in locul facturilor, cu conditia ca acestea sa indeplineasca conditiile impuse de lege. De asemenea, microintreprinderile vor plati un impozit egal cu 2,5 la suta din cifra de afaceri, fata de 2 la suta cat a fost anul trecut, in timp ce, in 2009, impozitul va ajunge la 3 la suta.

Noul an aduce o modificare importanta si in ceea ce priveste contributiile la asigurarile sociale. Acestea vor scadea anul acesta cu 6 puncte procentuale. Proprietarii cladirilor oferite spre inchiriere vor trebui sa achite tot TVA-ul aferent constructiei, chiar in primul an de la inchiriere. Mai mult, consiliile locale nu mai pot acorda scutiri de la plata impozitului pe cladiri si pe teren companiilor care investesc peste 500.000 de euro.

In fine, statul a amanat eliminarea platii TVA in vama pana la 1 ianuarie 2012, fata de 2010 cand era prevazut initial.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »