Transurbis nu va scumpi biletele de autobuz

Magazin Salajean 17 noiembrie 2006 0

Transurbis nu va scumpi biletele de autobuzIn momentul de fata nu avem nici un indiciu care sa determine o majorare a pretului biletelor de calatorie pentru transportul local de persoane. Cel putin pana in februarie nu se intrevede nimic care sa determine scumpirea biletelor, desi unii prieteni anuntau ca, o data ramasi singuri pe piata, vom majora preturile, a declarat Ion Puiu – director al SC Transurbis SA Zalau, in cadrul unei conferinte de presa organizate ieri, 16 noiembrie, ca reactie la intrarea in legalitate. Este vorba, desigur, de decizia Curtii de Apel Cluj, in urma careia activitatea de transport in comun de persoane in regim de maxi-taxi a incetat. Prin urmare, in baza contractului de concesiune incheiat la data de 9 noiembrie a.c., intre SC Transurbis SA si Consiliul Local, pana in 2016, in municipiul Zalau transportul public de persoane va fi asigurat doar de aceasta firma.

Am spus intrarea in legalitate, deoarece eu am considerat tot timpul ca serviciile prestate de maxi-taxi exced cadrului legal. Atat OUG 86/2001 cat si Legea 284/2002, care reglementeaza transportul in comun, prevad ca in cazul aparitiei unor noi trasee acestea trebuie acordate direct, fara licitatie, principalului operator care are in concesionare trasportul public de calatori, lucru ce nu s-a intamplat la Zalau, a adaugat Ion Puiu. Pe de alta parte, directorul Transurbis a tinut sa sublinieze ca activitatea operatorilor de tranport in comun este in orice zona a tarii la limita rentabilitatii si, tocmai de aceea, in marile orase tranportul in comun de persoane a ramas constituit la nivel de regii. Plecand de aici am solicitat autoritatilor locale, in mai multe randuri, sprijin pentru ca Transurbis trebuie sa-si primeneasca parcul. Si asta nu pentru ca asa vrea Puiu, ci pentru ca transportul public de persoane sa corespunda normelor europene de siguranta si confort pentru calatori si, nu in ultimul rand, exigentelor de mediu. Parcul auto are aproximativ 50 de autobuze, din care aproape 30% sunt noi, gratie investitiei facute la sfarsitul anului 2005. Consider ca, in urmatorii 2 ani, avem nevoie, neaparat, de o investitie cel putin la nivelul celei din 2005, a spus directorul Transurbis, care nu a uitat sa-si asume responsabilitatea, recunoscand, practic, neajunsurile resimtite de zalauani atunci cand apeleaza la acest serviciu public de transport.

Revenind la pretul biletelor Puiu a tinut sa le aminteasca locuitorilor municipiului ca abonamentul este cea mai ieftina solutie pentru cei care circula zilnic cu autobuzul. Tocmai de aceea sfatuiesc elevii si locuitorii, in general, sa-si cumpere abonament cu care vor putea circula oricat si pe orice linie. Practic, pe acest segment Zalaul are cel mai ieftin serviciu de transport persoane.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »