Traficul rutier, principalul factor poluator din Salaj

Magazin Salajean 10 octombrie 2011 0

Traficul rutier, principalul factor poluator din Salaj

Autovehiculele costituie o problema majora de mediu in Salaj. Potrivit aprecierilor directorului Agentiei de Protectia Mediului Salaj, Aurica Grec, emisiile de poluanti controlate de traficul rutier constituie 41,85 la suta din totalul emisiilor de poluanti la nivel de judet.

Numarul autovehiculelor in ultimii cinci ani a crescut semnificativ in Salaj. In anul 2006 parcul auto al judetului era constituit din 24.706 autovehicule, in 2007 acesta detinea 25.791 de masini, in 2008 salajenii aveau 27.442 de vehicule, in 2009-27.642, in timp ce anul trecut numarul acestora a depasit 48.500. Aceasta valoare face ca ponderea emisiilor poluante in atmosfera sa fie de peste 40 la suta numai din cauza autovehiculelor.

Acest tip de poluare are o valoare ridicata in Salaj, in special in mediul urban, in timp ce poluarea cauzata de alti factori (industriali) s-a diminuat semnificativ. Diminuarile factorilor poluatori din celelalte sectoare s-au datorat demersurilor facute de reprezentatii APM Salaj si ai agentilor economici.

Incepand din anul 2007 toate instalatiile care se incadreaza sub incidenta Directivei COV din statiile de distributie carburanti, fabrici de mobila si de obiecte sanitare, precum si a Directivei COV-benzine sunt conforme. Incineratorul de deseuri spitalicesti din Simleu Silvaniei si-a incetat activitatea din anul 2008, potrivit normelor din directivele privind incinerarea. Activitatea de incalzire a locuintelor din Cehu Silvaniei si Simleu Silvaniei se realizeaza pe gaz, ceea ce a determinat scaderea emisiilor poluante in atmosfera. Nu in cele din urma, agentii economici: SC Rominserv SA, SC Cuprom SA, SC Uzina Electrica SA au derulat investitii importante pe linie de protectia mediului in perioada 2006-2009, a mentionat Aurica Grec.

Pentru imbunatatirea calitatii aerului, asa cum sustinea directorul APM Salaj, au fost abordate diverse proiecte. Este vorba de programul Casa Verde, prin care 829 de salajeni au accesat programul care vizeaza utilizarea de mijloace alternative de incalzire a locuintelor (cu panouri solare, pe centrale termice cu peleti si cu pompe de caldura). Au fost evaluate cererile depuse in 2010 din 380 de dosare. Tot in seria Proiecte verzi pentru imbunatatirea calitatii aerului s-au realizat spatii verzi in 11 localitati din Salaj, respectiv, la Cehu Silvaniei, Zalau, Pericei, Benesat, Bocsa, Rus, Mesesenii de Jos, Crasna, Creaca, Poiana Blenchii si Jibou. Nu in cele din urma, Aurica Grec a reiterat faptul ca au fost depuse si trei proiecte in vederea amenajarii de piste pentru biciclisti. Localitatile care vor beneficia de acest program sunt: Zalau, Crasna si Pericei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »