Tot mai putine firme din Salaj ajung in insolventa

Magazin Salajean 8 aprilie 2010 0

Tot mai putine firme din Salaj ajung in insolventa

Anul trecut a fost unul critic pentru mediul de afaceri, insa, pe plan local, debutul lui 2010 aduce ceva schimbari. Potrivit informatiilor furnizate de catre Oficiul Registrului Comertului (ORC) de pe langa Tribunalul Salaj, in 2009, au intrat in insolventa 156 de firme, in scadere cu aproape 25 de procente fata de anul anterior. Economia Salajului se afla inca sub presiunea crizei, in conditiile in care, in primele doua luni din acest an, inca 18 societati au ales calea insolventei.

Totusi, raportat la situatia existenta la nivel national, lucrurile stau destul de bine in Salaj, care se afla pe pozitia a 39-a in randul celor 41 de judete si municipiul Bucuresti. Ba mai mult, Salajul este singurul judet din tara in care, in decursul lunii februarie, nicio firma nu a ajuns in insolventa. Chiar si raportat la situatia de acum un an, situatia este mai roz. Astfel, in intervalul ianuarie-februarie, insolventa a afectat de doua ori mai putini agenti economici fata de perioada corespunzatoare din 2009.

Specialistii sustin ca cele mai multe societati au fost aduse sub linia de plutire de catre creditori, din cauza conditiilor economice precare, dar au existat si multi patroni care si-au cerut singuri insolventa, sa scape de banci si de Fisc. Atat reprezentantii mediului de afaceri din judet, cat si autoritatile sunt optimisti si sustin ca numarul companiilor care ajung in incapacitate de plata va scadea. Cele mai afectate domenii de activitate sunt, conform ORC Salaj, constructiile, comertul, industria prelucratoare si transporturile.

La nivel national, in 2009, numarul firmelor care au intrat in insolventa a crescut cu 25 de procente, la 18.421, fata de anul precedent. In primele doua luni din an, au intrat in insolventa peste 4.100 de companii, cu 35 la suta peste nivelul din perioada similara din 2009.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »