Tot mai multi salajeni solicita alocatii europene

Magazin Salajean 8 august 2011 0

Tot mai multi salajeni solicita alocatii europene

Alocatiile europene care inlocuiesc alocatia de stat pentru copii si indemnizatia pentru cresterea copilului ii atrag din ce in ce mai mult pe salajeni. Peste 360 de persoane care au copii in intretinere si lucreaza in strainatate au renuntat la alocatiile acordate in tara, solicitand in schimb ajutoare sociale din statele membre ale Uniunii Europene. Motivul este clar: alocatiile europene sunt considerabil mai mari decat cele oferite de statul roman.

Copiii romani pot primi alocatii de la stat intre 24 si 300 de euro, fata de cei doar 10 euro acordati in tara, singura conditie fiind ca parintii acestora sa lucreze cu acte in regula in strainatate. La indeplinirea acestui criteriu, persoanele care vor sa intre in posesia unor astfel de alocatii trebuie doar sa completeze un formular european special, sa fie angajati sau sa fi intrat in somaj dupa ce au muncit in strainatate. De asemenea, mamele pot primi indemnizatii pentru cresterea copilului din partea statelor europene mult mai mari fata de cele acordate in tara. Putine persoane stiu ca au aceste drepturi prevazute de Regulamentul European nr. 1408, prin care salariatii, lucratorii independenti si membrii familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene beneficiaza de securitate sociala.

Statisticile arata, insa, ca tot mai multi salajeni au aflat despre aceste ajutoare sociale majorate inafara tarii. Conform datelor inregistrate la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj, numarul persoanelor care au solicitat alocatii europene a crescut considerabil in ultimele luni. Astfel, daca in primele patru luni ale anului mai putin de 200 de salajeni primeau alocatii din partea statelor membre UE, pana la finele lunii iunie, numarul acestora a ajuns la 365. In primul semestru al anului, la nivelul institutiei salajene au fost inregistrate 148 de formulare pentru alocatii europene. Conform legislatiei in vigoare, noi suntem obligati sa solicitam informatii statelor Uniunii Europene care sa ateste veridicitatea inscrisurilor la dosare. Cele mai multe formulare sunt pentru statele Spania si Italia, in numar de 72 si respectiv 59 de cereri, pentru Ungaria – 11 formulare, doar trei pentru Franta si cate un formular in Austria, Grecia si Irlanda. Si statele uniunii au drept sa solicite informatii institutiei noastre, prin intermediul formularelor europene, in vederea acordarii ajutorului financiar. Au fost inregistrate astfel 217 formulare, dintre care 112 din Italia, 33 – Ungaria, 30 – Austria, 21 – Germania, sapte – Belgia, sase – Marea Britanie, cate doua – Irlanda, Suedia si Danemarca, un fomular din Slovacia si unul din Danemarca, ne-a declarat consilierul juridic al AJPS Salaj, Marinela Cipleu.

Pentru a avea acces la aceste prestatii familiale din statele membre ale Uniunii Europene, solicitantii trebuie sa completeze formularul E411, in dublu exemplar, si sa-l depuna fie la agentia locala pentru prestatii sociale din tara noastra, fie la institutiile abilitate din tarile europene in care lucreaza.

Cuantumul alocatiilor europene difera de la un stat la altul si se acorda conform legislatiei fiecarui stat in care lucratorul migrant lucreaza. Spre exemplu, echivalentul alocatiei de stat in Italia este de 124 de euro lunar, in Olanda de 63 de euro, in Germania ajungand la 154 de euro. In privinta echivalentului indemnizatiei pentru cresterea copilului, in Romania, mamele primesc alocatii intre 600 si 1.200 de lei, respectiv 3.400 in functie de optiuni si venituri. In Belgia, mamele primesc lunar peste 680 de euro daca stau acasa pentru cresterea copilului, in timp ce in Danemarca se acorda doar 1.006 euro pe an. In ultimul caz insa, alocatia se acorda pana la implinirea varstei de 9 ani a copilului. In Austria, indemnizatia este fixa, de 14,53 euro zilnic pana la varsta de 30 de luni a copilului. In Ungaria, indemnizatia se acorda pana la varsta de doi ani si reprezinta 70 la suta din media veniturilor brute zilnice din anul anterior, incepand de la un minim de 365 de euro. Familiile care au venituri mai mari de 12.000 de euro pe an nu beneficieaza de alocatii. In cazul in care parintii lucreaza in tari diferite, atunci acestia sunt liberi sa aleaga intre indemnizatii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »