Tot mai multi bebelusi uitati de mame in maternitate

Magazin Salajean 8 octombrie 2009 0

Tot mai multi bebelusi uitati de mame in maternitate

Fenomenul abandonului de nou-nascuti in maternitati, de catre mame care si-au uitat sau isi neaga rolul de parinte, ia amploare de la un an la altul. Cazurile sunt mereu dramatice, intrucat in patuturile de spital raman copii ce au nevoie doar de putina dragoste, dar care sunt lasati la voia intamplarii de cele care i-au adus pe lume.

Cei mai multi copii sunt lasati in maternitati din cauza ca parintii nu au posibilitati pentru a-i creste, in multe din aceste cazuri fiind vorba despre mame minore. Refuzul lor de a-si asuma responsabilitatea pentru viata celui mic merge pana intr-acolo incat chiar daca sunt identificate si gasite de autoritati, mamele nu vor sa ii creasca si ii abandoneaza statului.

Sase cazuri au fost inregistrate in 2009 la Spitalul Judetean de Urgenta Salaj, ne-a declarat purtatorul de cuvant al unitatii, Coduta Puscas. Este vorba de patru fetite si doi baietei abandonati de mame in Maternitate in acest an. Cinci bebelusi au fost lasati la noi in primele trei luni ale anului, iar cu un caz de abandon ne-am confruntat chiar in aceste zile. Anul trecut, am avut sase cazuri: trei fetite si trei baietei, a declarat Codruta Puscas.

Printre cei sase copii lasati de mame in grija cui se va nimeri se numara si doua perechi de gemeni. Una din cele doua mamici are 23 de ani si sufera de schizofrenie, ea mai avand acasa un copil. Daca in aceasta situatie vorbim de o mama care nu are capacitatea intelectuala si psihica de a-i creste, in alte cazuri, copilul devine un impediment, un bagaj in plus pe care mama nu este pregatita sa il ia cu ea. Un asemenea caz a fost cel al unei femei care a adus pe lume un copil dintr-o relatie extraconjugala si care, pentru a putea reveni la sot, a decis sa isi abandoneze bebelusul in maternitate.

Intr-un alt caz inregistrat in acest an, mama abia implinise 18 ani. Fiind necasatorita si stiind ca nu poate avea grija singura de cel mic, a preferat sa il uite in sectia Nou-nascuti, pentru a-si continua viata de adolescenta.

De remarcat un alt aspect al cazurilor de abandon la nastere intalnite in Spitalul Judetean Salaj. Daca in alte judete, maternitatile primesc cadou multi copii care se nasc cu deficiente fizice si mentale, in Salaj nu au fost asemenea situatii. Nou-nascutii au fost sanatosi, dar mamele au solicitat masuri de protectie sociala, din motivele sus amintite.

Nastere si abandon in alte judete

Uitati de mame, acesti copii ajung in grija statului, intrucat reprezentantii spitalului anunta, in maxim 24 de ore de la abandon, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, care ii preia si ii da in grija personalului din centrele de plasament.

Numai ca, de multe ori, pentru a-si ascunde faptele, femeile cauta sa nasca departe de ochii lumii, in alte judete, sperand sa li se piarda urma. Acolo dau date false, pentru a nu putea fi identificate dupa ce isi abandoneaza bebelusii. Potrivit registrelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, au fost cazuri cand salajencele au mers in spitale din Arad, Timisoara, Constanta sau Craiova pentru a naste si a-si lasa copiii in maternitati.

Cum e de asteptat, daca nu se reuseste identificatea mamelor, si acesti copii ajung in centrele de protectie sociala. Alteori, chiar daca sunt gasite, mamele refuza sa isi creasca micutii, pretextand ca situatia materiala precara nu le permite acest lucru.

Motive psihiatrice

De altfel, psihologii sustin ca mamele care si-au abandonat copiii la nastere, dar ii primesc inapoi ulterior sunt cele care i-au parasit din motive psihiatrice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »