Tot mai multe produse traditionale atestate

Magazin Salajean 31 mai 2007 0

Tot mai multe produse traditionale atestate

Salajul isi va spori curand numarul de produse traditionale atestate, in momentul de fata fiind trimise pentru aprobare catre autoritatile centrale documentatii pentru branzeturi, tuica si produse de panificatie. Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, ne-a declarat ca salajenii au atestat pana acum 28 de produse traditionale, pentru alte patru produse documentatiile au fost trimise deja la Bucuresti, iar pentru alte 22, dosarele sunt acum in lucru. Potrivit sursei citate, produsele atestate pana in prezent sunt toate din categoriile lactate si preparate din carne de porc.

Produsele preparate din lapte sunt diverse tipuri de branza, cascaval si smantana, cele mai cunoscute fiind branza topita Meses, cas in saramura Almas, branza telemea, branza de burduf, cascaval si smantana pentru consum Bodia, telemea, cascaval, smantana si branza fermentata Somes. Dintre produsele traditionale atestate ca preparate din carne de porc au fost inregistrate de SC Siciliana SRL Simleu Silvaniei: carne de porc Silvania, ceafa afumata si salam Cordis.

Primul judet cu produse atestate

Potrivit sursei citate, Salajul a fost primul judet din Romania care si-a atestat produsele conform normelor impuse de UE. De altfel, peste 15% dintre produsele traditionale romanesti sunt inregistrate in cele sase judete din Regiunea de Nord-Vest. Deoarece in cazul acestor produse nu se aplica standardele prohibitive ale Uniunii Europene, ele reprezinta o nisa sigura pe piata de consum. Sunt sigur ca vom avea produse traditionale atestate care vor intra pe piata comunitara, asa ca ne va ramane sa gasim locuri de desfacere. In vestul Europei, aceste produse ocupa o pondere de aproape 50 la suta din consum, a declarat directorul DADR Salaj.

Atestatea produselor este importanta mai ales in conditiile in care salajenii care nu au atestat de produs traditional nu vor mai putea vinde decat in limitele judetului.

Produsul traditional trebuie sa fie preparat din materii prime traditionale, sa aiba compozitia si modul de preparare traditionale si sa se distinga clar de alte produse similare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »