Tot ce trebuie să știți despre banii virtuali sau “crypto monede”

Se întâmplă să auziți tot mai des în jurul dumneavoastră despre criptomonede sau bani virtuali? Doriți să știți mai multe despre acestea, despre riscurile și beneficiile utilizării acestora, cât și despre tipurile de bani virtuali disponibili, fără să vă împiedicați de cuvintele tehnice pe care nu le înțelegeți? Veți găsi răspunsurile la întrebările dumneavoastra în rândurile de mai jos.

Ce sunt crypto monedele?

Până la apariția monedelor “crypto”, noțiunea de bani virtuali era întâlnită în general în jocuri, ca și puncte, sau chiar jetoane care pot fi cumpărate, sau schimbate în bani reali de către jucători. Deoarece conceptul este destul de nou, nu există o definiție universală a banilor virtuali. Sunt valori care există doar digital, nu fizic. Denumite și „monede virtuale”, „monede digitale”, „crypto monede” și multe altele, nu au nimic de-a face cu băncile sau instituțiile de credit, aparținând mediului online.

La fel ca și în cazul banior reali, există mai multe monede virtuale. Multe dintre ele provin de la comunități de social media sau comunități de jocuri online. Chiar dacă utilizarea lor nu este reglementată legal, utilizatorii le folosesc adesea pentru plăți către alte persoane sau entități care le acceptă.

Top 3 monede virtuale

1. Bitcoin

Aceasta este o monedă descentralizată prezentă pe piața digitală din 2009, în prezent cea mai populară de acest gen. Acesta și-a triplat valoarea în doar câteva luni și a atins valori uriașe. Bitcoin poate fi folosit ca metodă de plată pentru diverse produse și servicii, schimbat în bani reali, sau minat. Curioșii pot citi ghidul despre ce înseamnă minatul de Bitcoin, pentru detalii mai amănunțite.

2. Ripple

Este o rețea lansată în 2012, care susține plăți internaționale instant, sigure și cu costuri reduse. Aceasta permite soluționarea imediată a plăților între bănci, asigurând transparența tranzacțiilor și costurile mai mici comparativ cu tranzacțiile standard. Cu o capitalizare de piață de peste 12 miliarde de dolari, Ripple folosește un registru de consens (consensus ledger) ca metodă de confirmare a tranzacțiilor. Nu necesită exploatări miniere și reduce consumul de energie de calcul și latența rețelei.

3. Ethereum

Platforma software descentralizată Ethereum sprijină dezvoltarea și funcționarea contractelor inteligente și DApps (aplicații distribuite), fără întreruperi, fraudă sau interferențe din partea terțelor părți. Ethereum ajută utilizatorii să codifice, să descentralizeze, să securizeze și să comercializeze aproape orice. După atacul DAO din 2016, Ethereum a fost împărțit în Ethereum Classic (ETC) și Ethereum (ETH). Acesta din urmă are o capitalizare de piață de peste 11 miliarde de dolari, urmând imediat după Ripple.

 

Cum funcționează monedele virtuale?

Deoarece monedele virtuale nu au formă fizică, toate tranzacțiile trebuie să aibă loc online. Cu toate acestea, în ultimii ani, multe magazine fizice au implementat sisteme de plată care le permit să accepte monede virtuale. Cei care doresc să plătească cu bani virtuali o fac de obicei cu dispozitivele mobile.

Rețelele care utilizează și acceptă monede virtuale au, de obicei, comisioane reduse pentru tranzacții sau fără taxe. Pentru cei care doresc să afle cum se cumpără Bitcoin, există platforme care percep o taxă pentru fiecare tranzacție, iar tranzacțiile se bazează pe cea mai recentă valoare comercială a monedei virtuale.  Bitcoin, fiind cea mai populară monedă este acum ușor de cumpărat și vândut în întreaga lume prin bancomate Bitcoin.

Beneficiile utilizării banilor virtuali

Discreție

Deși toate tranzacțiile sunt înregistrate și sunt accesibile pentru oricine, tot ceea ce se poate vedea despre utilizator este doar o adresă, adresa portofelului, care este compusă din cifre și litere, aleator aranjate. Acest lucru face ca utilizatorii să fie aproape neidentificabili dacă au grijă să nu-și dezvăluie identitatea în timpul tranzacțiilor sau în alte circumstanțe.

Taxe reduse

Spre deosebire de bănci, care percep întodeauna taxe care pe termen lung însumează cifre considerabile pentru utilizator, în cazul criptomonedelor taxele sunt decente, sau chiar inexistente.

Imposibil de falsificat

Folosindu-ne de exemplul recent al bărbatului prins cu bani falși în Jibou, putem face o comparație cu criptomonedele unde nu există nicio modalitate de falsificare. Fără o formă fizică de copiat și cu tranzacții înregistrate în aceeași bază de date, banii care se tranzacționează sunt autentici.

Tranzacții ireversibile

Deoarece expeditorul este cel care „împinge” plata, nu-și poate schimba decizia  și nu poate pretinde că niciodată nu a aprobat o tranzacție.

Riscurile utilizării banilor virtuali

În ciuda câștigurilor pe care le fac posibile și a confidențialității și securității pe care le asigură, monedele virtuale prezintă și anumite riscuri. Acestea se pot deprecia și pot determina utilizatorii să piardă bani. Nu exista niciun fel de asigurare, nimeni nu va despăgubi utilizatorii in cazul pierderii investiției.

Utilizarea criptomonedelor (descărcarea unui portofel, minare, cumpărare, trimitere și primire etc.) necesită anumite abilități și resurse tehnice.

Portofelele și conturile sunt vulnerabile, în special atunci când sunt descărcate pe mai multe dispozitive, sau utilizând portofelul unui serviciu online.

Concluzie

Un lucru este sigur: monedele virtuale, digitale sau criptomonede, depinde cum doriți sa le numiți, există și se vor dezvolta în continuare. Unele pot dispărea, pot apărea altele noi, dar întotdeauna vom auzi despre ele. Nu riscați mai mult decât vă permiteți să pierdeți, documentați-vă bine și din mai multe surse înainte sa faceți primul pas, în cazul în care dețineți monede virtuale, asigurați-vă că le stocați într-un loc sigur.

 

Leave a Comment