Toamna aduce un val de someri in Salaj

Magazin Salajean 11 august 2010 0

Toamna aduce un val de someri in Salaj

Salajul numara, la finele lui iulie, cu 483 mai putini someri decat in luna precedenta, sustin oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj. Potrivit sursei citate, in evidentele institutiei figurau 8.555 de persoane fara un loc de munca fata de 9.038 in luna iunie. Asa se face ca si rata somajului s-a redus cu 0,45 puncte procentuale, pana la 8,04 la suta. Desi vorbim de o diminuare cu aproape jumatate de punct procentual, reducerea nu este deloc de neglijat, sustine Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj, mai ales in conditiile in care numarul somerilor salajeni este in continua descrestere de cateva luni.

Oficialul pune aceasta reducere pe seama a doi factori: Tot mai multi agenti economici din judet fac angajari – in decursul lunii trecute, 310 someri din judet au fost incadrati in munca, dar, in acelasi timp, exista un numar semnificativ de persoane fara serviciu care, dupa ce ies din perioada de plata a indemnizatiei de somaj, aleg sa nu mai figureze in evidentele AJOFM Salaj, in ciuda avantajelor de care ar beneficia daca ar ramane inregistrati – cursuri gratuite, mediere, informare, consiliere. Sunt dezamagit de atitudinea lor, care tradeaza ca singurul motiv pentru care s-au inregistrat in baza noastra de date este sa obtina ajutorul de somaj si doar atat.

Situatia s-a imbunatatit si daca punem in balanta datele statistice actuale cu cele valabile in urma cu un an. Mai exact, numarul somerilor salajeni a scazut cu 379 de persoane fata de iulie 2009, in timp ce rata somajului s-a redus cu 0,32 puncte procentuale.

Aproape 56 la suta din totalul salajenilor aflati in somaj beneficiaza de indemnizatie, mai spun reprezentantii AJOFM Salaj. Pe categorii de varsta, cei mai multi someri din Salaj (2.624 persoane) au varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, urmati indeaproape de cei de 30-40 de ani (2.425 persoane). Din punct de vedere al repartizarii pe categorii socio-profesionale, datele statistice arata ca trei din patru someri sunt muncitori. Locuitorii din mediul rural par sa fie cei mai afectati, in conditiile in care aproape 70 la suta din totalul persoanelor fara slujba traiesc in satele din judet. In ceea ce-i priveste pe absolventii 2010 care au solicitat inscrierea in evidentele Agentiei ca persoane in cautarea unui loc de munca, numarul acestora era, la sfarsitul lunii trecute, de 101 persoane.

In ciuda tendintei de reducere a numarului persoanelor fara un loc de munca si a ratei somajului, Romeo Sarca se asteapta ca in viitorul apropiat lucrurile sa ia o alta turnura. Din pacate, in lunile urmatoare, ne vom confrunta cu o crestere a numarului de someri si, implicit, a ratei somajului, ca urmare a disponibilizarilor din sectorul bugetar si a valului de absolventi, in principal fosti liceeni, care se vor inscrie la agentie pentru a primi indemnizatie. Trendul ascendent va continua si in octombrie-noiembrie, cand sectoare precum constructii si transporturi obisnuiesc sa renunte la personal.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »