Tinerii zalauani sunt dezamagiti de integrarea Romaniei in UE

Magazin Salajean 12 mai 2008 0

Tinerii zalauani sunt dezamagiti de integrarea Romaniei in UEManifestarile prilejuite de Ziua Europei au inceput vineri, 9 Mai, in sala de sedinte a Consiliului Judetean Salaj, cu o dezbatere care a marcat 15 luni de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Au fost prezentate aici rezultatele sondajului de opinie Romania 2008 – Avantaje si dezavantaje ale integrarii realizat de elevi ai Liceului Pedagogic Gheorghe Sincai si ai Colegiului National Silvania. Au fost aplicate chestionare la doua categorii de varsta, respectiv elevi cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani si adulti de la 20 pana la 60 de ani. Surprinzator, rezultatele sondajului de opinie au relevat faptul ca tinerii sunt mai sceptici in ceea ce priveste avantajele pe care l-a adus aderarea Romaniei la UE decat adultii, aproximativ 70 la suta dintre elevii chestionati fiind de parere ca aceasta nu le-a adus, pana in momentul de fata, nici un fel de avantaje pe plan individual si nici pe plan social. Majoritatea tinerilor sunt sunt, deasemenea, sceptici in ceea ce priveste viitorul Romaniei in UE, atata timp cat coruptia generata de saracie persista. Tot din analiza chestionarelor aplicate elevilor rezulta ca, totusi, tinerii sunt totusi increzatori in capacitatea traditiilor si specificitatii romanesti (muzica populara si arta romaneasca in general) de a promova Romania.

Ambele sondaje s-au realizat pe un esantion de cate 70 de persoane, chestionarele fiind aplicate in municipiul Zalau.

Referitor la rezultatele si initiativa elevilor, prefectul Salajului, Andrei Todea a tinut sa precizeze ca tipul acesta de actiuni si intalniri ar trebiui permanentizate pentru ca trebuie sa vedem care sunt, exact, cauzele pentru care tinerii nu au incredere in viitorul Romaniei in UE, pentru ca avem posibilitatea de a revizui legislatia. Au mai concluzionat, la 15 luni de la aderarea Romaniei la UE, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Radu Capilnasiu, primarul Zalaului, Carmen Dobocan, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor, Ilie Gorgan, presedintele Sindi-catului Liber al Pensionarilor.

Manifestari de 9 Mai, Ziua Europei

Dupa dezbaterea de la Consiliul Judetean Salaj, pe tema Romania la 15 luni de la aderare, dintre oficialitatile judetene si locale, dintre elevii de la GH. Sincai, CNS si Consiliul Judetean al Elevilor, in fata Institutiei prefectului a avut loc un miniconcert al Fanfarei Promenada, concursuri de desen pe asfalt, de mesaje pentru Europa, graffiti, demonstratii pe role si skateboard; arborarea drapelului Romaniei alaturi de cel al Europei pe catargul de pe Platoul de Marmura. Oficialitatile judetene si locale au rostit alocutiuni specifice celebrarii evenimentului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »