Tinerii salajeni inlocuiesc carnetul de note cu cel de somaj

Magazin Salajean 6 august 2010 0

Tinerii salajeni inlocuiesc carnetul de note cu cel de somaj

Din bancile scolii si ale facultatilor, intra direct in somaj. Criza economica, dublata de lipsa locurilor de munca si, de multe ori, chiar de comoditatea tinerilor, genereaza un nou val de someri in randul absolventilor de licee si universitati. In sprijinul lor sare statul, care le asigura un ajutor de somaj de 255 de lei, recent diminuat cu 15 procente.

Tot mai multi absolventi din promotia 2010 se prezinta la ghiseele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj pentru a se intregistra ca someri. In aceasta calitate, statul le asigura un venit lunar de 255 de lei, pe o perioada de sase luni.

In decursul unei luni si jumatate, numarul salajenilor aflati in cautarea unui loc de munca a crescut cu aproape 300 de persoane, toate provenite din randul absolventilor de licee si universitati. Dupa cum ne-au declarat reprezentantii AJOFM Salaj, tinerii care nu reusesc sa se angajeze trebuie sa se inregistreze in evidentele institutiei in termen de 60 de zile de la absolvire, indemnizatia de somaj putand fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii. Sursele citate au mai precizat ca pentru absolventii primei sesiuni a examenului de bacalaureat (iunie-iulie), termenul de 60 de zile se calculeaza incepand cu data de 9 iulie, iar pentru sesiunea a doua, cu incepere din 10 septembrie. In ceea ce-i priveste pe fostii studenti, cele 60 de zile se calculeaza din prima zi a lunii urmatoare in care au absolvit Dupa expirarea acestui termen, tinerii luati in evidentele institutiei isi pot depune dosarul pentru somaj.

In opinia lui Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj, absolventii se inghesuie sa se inscrie in 60 de zile, intrucat respectarea acestui termen este o conditie obligatorie pentru ca tinerii in cauza sa poata beneficia de ajutorul de somaj. Putem vorbi, asadar, despre o masura de precautie. In situatia in care, pe durata celor 60 de zile, absolventul nu reuseste sa se incadreze in munca are garantia ca va incasa 255 de lei pe luna, timp de o jumatate de an.

Oficialul admite ca oferta slujbelor destinate absolventilor nu este foarte bogata si sustine ca angajatorii se impart in doua categorii: unii atrasi de subventia pe care o primesc de la stat daca angajeaza absolventi si altii care se orienteaza spre personal cu experienta, pe care sa nu mai fie nevoie sa-l formeze. Tinerii care ies din bancile institutiilor de invatamant isi gasesc tot mai greu un loc de munca intrucat oferta educationala actuala nu este corelata cu cererea de pe piata muncii. Va dau exemplul unei tinere absolvente de geografie-cadastru care isi cauta un job, in timp ce singura institutie care ar corespunde pregatirii sale – Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara – face reduceri de personal.

Pentru a se inregistra ca persoana in cautarea unui loc de munca, absolventii trebuie sa prezinte la dosar actul de identitate, in copie si original, actul de studiu sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii (copie si original), certificatul de nastere (copie si original), adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea apt de munca si adeverinta de la Finante din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri ori realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »