Tinerii isi vor putea cumpara locuinte ANL dupa trei ani de chirie

Magazin Salajean 8 decembrie 2008 0

Tinerii isi vor putea cumpara locuinte ANL dupa trei ani de chirie

Guvernul a anuntat reducerea termenului in care chiriasii caselor construite prin Agentia Nationala de Locuinte (ANL) pot cumpara respectivul imobil, de la cinci la trei ani. Chiriasii ANL vor putea astfel sa intre in posesia locuintelor dupa trei ani de la semnarea contractului de inchiriere si le pot ipoteca pentru obtinerea creditului bancar necesar achizitionarii imobilului. Guvernul a decis totodata ca locuintele pot face obiectul unor garantii imobiliare, astfel incat beneficiarii sa le poata ipoteca pentru a obtine creditele necesare achizitionarii acestor locuinte. Potrivit legislatiei in vigoare, tinerii cu varste sub 35 de ani care primesc o locuinta de la ANL pot opta, la cinci ani de la incheierea contractului, fie pentru achizitionarea locuintei, fie pentru prelungirea contractului de inchiriere. O conditie pentru vanzare este ca venitul pe membru de familie al beneficiarilor sa nu depaseasca, la data vanzarii, dublul salariului mediu brut pe economie. Beneficiarii trebuie sa achite integral pretul imobilului.

In Zalau exista 44 de unitati locative ANL, dupa cum ne-a informat responsabilul de relatii publice al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan. Pana in prezent au fost depuse 15 cereri de cumparare de unitati locative, in blocul O3. Deocamdata nu a fost cumparat nici un apartament, deoarece este in curs de derulare procedura de transfer de proprietate a acestora. Astfel, dintrei cei 20 de chiriasi in imobilul O3, 15 au o vechime de cinci ani, care era conditia de cumparare. Din cei cinci ramasi insa, doar doi au o vechime de trei ani, astfel incat, de la intrarea in Monitorul Oficial a modificarii legislative, acestia isi vor putea depune, daca doresc, cererea de cumparare a locuintelor, ne-a declarat Manuela Ghiurutan. Blocul ANL O4 (fostul camin IAIFO) a fost dat in folosinta anul acesta. In cele sase blocuri care se construiesc in viitorul cartier ANL vor fi 90 de apartamente, pentru care, pana la data de 5 decembrie 2008, au fost depuse 650 de cereri pentru locuinte ANL.

Prime pentru locuinta

In acelasi timp, prima anuala acordata de stat tinerilor care doresc sa isi cumpere o locuinta va fi majorata de la 15 la 25 la suta din suma economisita la bancile participante la sistemul de creditare pentru locuinte.

Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta care stabileste limita primei anuale de la 120 de euro la 250 de euro. Prima de stat pentru locuinte majorata la 30 la suta. Subventia de stat pentru construirea unei locuinte a fost majorata la 30 la suta, fiind acoperita pana la un maximum de 15.000 de euro. Aceasta prevedere se aplica pentru toate locuintele care nu au fost finalizate si predate catre beneficiari pana la data intrarii in vigoare a acestui act normativ. Se acorda tinerilor cu varsta sub 35 de ani care au un teren si un contract incheiat cu un constructor, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru. Potrivit legislatiei actuale, orice tanar cu varsta pana la 35 de ani care doreste sa isi construiasca o locuinta proprietatea personala, pe un teren care ii apartine, poate beneficia de un credit ipotecar si o subventie de 20 la suta din valoarea constructiei, dar nu mai mare de 10.000 de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »