Tinerii care nu se prezinta la centrele militare de recrutare ar putea fi amendati

Magazin Salajean 29 octombrie 2010 0

Tinerii care nu se prezinta la centrele militare de recrutare ar putea fi amendatiDesi serviciul militar nu este obligatoriu, autoritatile vor ca tinerii care au implinit varsta de 18 ani sa fie trecuti in evidenta, in caz contrar fiind sanctionati cu amenzi. La nivelul judetului Salaj, doar aproximativ 110 tineri au trecut, anul acesta, pragul Centrului Judetean Militar Salaj, pentru a se stabili daca sunt apti ca, la nevoie, sa imbrace haina militara, in conditiile in care numarul celor care au implinit deja varsta majoratului este de zeci de ori mai mare.

Potrivit unui act normativ adoptat miercuri de Guvern, tinerii care au implinit varsta de 18 ani si nu se prezinta, in termen de sase luni, la centrele militare pentru a fi luati in evidenta vor fi amendati. Mai precis, Executivul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de lege care modifica Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat.

Potrivit initiatorilor proiectului, serviciul militar pe baza de voluntariat ramane in vigoare, nu se schimba nimic din acest punct de vedere. Noile prevederi legislative instituie aplicarea unor amenzi pentru tinerii care, in termen de sase luni de la implinirea varstei de 18 ani, nu se prezinta la centrele militare pentru a fi luati in evidenta.

Proiectul a fost lansat intrucat, in ultimii ani, numarul celor care ar fi trebuit sa se prezinte pentru a fi luati in evidente a scazut foarte mult, precizand totodata ca in toate statele membre NATO, care nu au serviciu militar obligatoriu, se practica aceste sanctiuni. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului pentru aprobare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »