Tineri pentru tineri impotriva drogurilor

Magazin Salajean 4 octombrie 2010 0

Tineri pentru tineri impotriva drogurilorPentru o perioada de trei luni, elevii de la trei unitati scolare din judet vor participa la un concurs pe tema consumului de alcool, tutun si droguri in randul tinerilor. Competitia face parte din activitatile desfasurate de elevi ce sunt cuprinse in proiectul educativ Tineri pentru tineri, avand ca motto Drogul – refugiu iluzoriu, initiat de Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, in parteneriat cu Directa Judeteana pentru Sport si Tineret Salaj si Directia de Sanatate Publica Salaj.

Potrivit coordonatorului din cadrul CPECA Salaj, Valer Merce, scopul acestui proiect este ca elevii sa interactioneze direct cu alti tineri de varsta lor, pentru a le expune acestora riscurile la care se supun consumand substante toxice. Una din problemele actuale ale societatii romanesti o constituie cresterea cererii de droguri in randul populatiei generale si, indeosebi, in randul tinerilor. Ingrijorator este ca tot mai multi tineri din judetul Salaj devin consumatori de substante toxice, anume alcool, tutun, dar si droguri, acestea avand consecinte grave atat asupra sanatatii, dar si in producerea de fapte antisociale, asociate consumului acestora.

Adolescentii, aflati la varsta la care tind sa experimenteze consumul de alcool, tutun, droguri si a altor comportamente de risc, sub influenta grupului de apartenenta, a diferitelor situatii stresante sau a curiozitatii, nu au inca suficiente cunostinte despre efectele nocive ale droguritor asupra starii de sanatate si a factorilor de risc asociati consumului. Informatiile trebuie oferite de specialisti, dar trebuie avuta in vedere si dorinta tinerilor de a discuta cu alti tineri despre tentatiile specifice varstei, a declarat Merce.

Potrivit sursei citate, proiectul educativ isi propune informarea elevilor asupra principalelor tipuri de droguri si a efectelor acestora asupra sanatatii fizice si psihice si angrenarea unui numar cat mai mare de elevi in practicarea unor activitati cultural-educative cu tematica antidrog. De asemenea, prin proiect se urmareste dezvoltarea capacitatii de a lua decizii corecte privind modul de viata sanatos si formarea unor atitudini si comportamente adecvate promovarii propriei sanatati.

Aceasta initiativa a CPECA Salaj se va derula pe o perioada de trei luni sub forma de concurs, fiecare clasa din cele implicate in proiect organizand o activitate de petrecere a timpului liber, in scopul adoptarii unui stil de viata sanatos, fara tutun, alcool si droguri. Activitatile vor fi propuse si alese de catre elevii claselor implicate, avand ca punct de reper urmatoarele teme: Consumul de tutun – iluzie a maturitatii, Consumul de alcool – placere sau refugiu, Substante etnobotanice – tendinte noi in consumul de droguri.

Clasele participante la proiect sunt: a XI-a I de la Colegiul National Silvania Zalau, avand-o ca diriginte pe profesoara Clara Dan, clasa a X-a B de la Grup Scolar Voievod Gelu Zalau – diriginte Ioan Driha, si o clasa de la Liceul Ion Agarbiceanu din Jibou.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »