Timp de o saptamana: Importanta alaptarii, marcata la nivel mondial

Magazin Salajean 3 august 2011 0

Timp de o saptamana: Importanta alaptarii, marcata la nivel mondial

„Saptamana mondiala a alaptarii” este marcata, la nivel mondial, in perioada 1-8 august, sloganul editiei din 2011 fiind „Vorbeste cu mine! – Alaptarea, o experienta a timpului, a locului si a comunicarii”. Scopul propus de organizatiile din Sanatate este sublinierea importantei comunicarii si a mijloacelor moderne de transmitere a informatiei pentru educare ca o investitie intr-un viitor sanatos, alaptarea fiind primul pas catre o viata sanatoasa a nou nascutului.

De altfel, intr-un timp cand numeroase mame sunt supuse viicilor precum fumatul – fie el si pasiv si consumul baturilor alcoolice si a energizantelor sau renunta la alaptat pe motiv ca are influenta negativa asupra sanilor, alaptarea ramane standardul de aur in ceea ce priveste hranirea sugarului si a copilului mic. Pe langa faptul ca reduce riscurile aparitiei multor infectii (meningite, infectii respiratorii, digestive, infectii ale urechii sau infectii urinare), alaptarea asigura o dezvoltare emotionala armonioasa si are si beneficii economice atat pentru mama, cat si pentru sistemul de sanatate. Alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila din cauza unor boli comune copilariei (diaree sau pneumonie, n.r.) si ajuta la refacerea rapida dupa boala.

Doar 12 la suta dintre romance mai alapteaza natural.

Daca la nivel global si european rata de alaptare este in crestere, in Romania lucrurile stau, din pacate, exact pe dos: potrivit unui studiu UNICEF, doar 12,4 la suta dintre mamele romance au declarat ca si-au alaptat la san pruncii pana la varsta de sase luni.

Spre comparatie, urmatoarea cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa este de 53 la suta in Irlanda. In tarile nordice rata alaptarii exclusive se cifreaza in jurul valorilor de 89-94 la suta.

In ultimii ani, romancele au luat in brate ideea ca laptele praf este tot ceea ce ii trebuie unui bebelus pentru a creste mare si voinic, punand alaptarea „la colt”. Situatia este oarecum favorizata de faptul ca in comert se gasesc din belsug diferite sortimente de lapte praf, care pot fi achizitionate fara reteta.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat recent ca a fost depusa la Parlament o initiativa legislativa care promoveaza alaptarea la san si reglementeaza marketingul substituentilor laptelui matern, sustinuta de reprezentanti ai tuturor partidelor. Proiectul de lege, sprijinit de „un numar semnificativ de domni, promoveaza alaptarea exclusiva a sugarilor pana la varsta de sase luni si continuarea alaptarii copiilor de varsta mica pana la varsta de minimum doi ani, in conformitate cu concluziile si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, autoritatile romane fiind obligate sa adopte masuri pentru a incuraja si promova alaptarea. Anastase a spus ca proiectul de lege propune „excluderea totala din orice institutie, maternitate, spital, a oricaror informatii cu privire la promovarea substituentilor de lapte matern. „Exista reglementari astfel incat sa se introduca o viziune mult mai stricta in ceea ce priveste cumpararea acestor produse (lapte praf, n.r.), a explicat Roberta Anastase. Potrivit proiectului de lege, nu va fi permisa remunerarea suplimentara a personalului din sistemul de sanatate de catre producatorii sau distribuitorii de lapte praf, in caz contrar fiind prevazute amenzi de pana la 100.000 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »