Tiberiu Marc se uita chioras la actuala formula a bugetului

Magazin Salajean 18 februarie 2009 0

Tiberiu Marc se uita chioras la actuala formula a bugetului

Cum majoritatea presedintilor de consilii judetene din tara s-au declarat nemultumiti de actuala formula a bugetului, apreciind ca se aloca prea putini bani pentru administratiile locale, nici presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, nu face exceptie. La intalnirea pe care am avut-o de curand cu presedintii consiliilor judetene din Romania, am discutat si cateva aspecte legate de actuala formula a bugetului. De exemplu, am constatat ca sumele pentru echilibrarea bugetelor locale sunt, ca valoare, la o treime din ceea ce a fost anul trecut. Astfel, exista pericolul ca activitatea autoritatilor publice sa se blocheze, ne spune Tiberiu Marc. Mai mult, presedintele Consiliului Judetean Salaj sustine ca, si la nivelul judetului nostru, exista doar 12 primarii care reusesc sa isi desfasoare activitatea cu bani din bugetele proprii, in timp ce restul unitatilor administrativ-teritoriale din judet au nevoie de sprijin pentru echilibrarea bugetelor.

Daca unii presedinti de consilii judetene au amenintat ca parlamentarii din judetele lor vor vota impotriva bugetului, iar cei care nu o vor face nu se vor mai bucura de sprijin politic, in Salaj, situatia este ceva mai putin tensionata. Desigur, le-am sugerat parlamentarilor PSD sa depuna amendamente la aceasta formula de buget. Ceea ce s-a si intamplat. Insa, parlamentarii salajeni, si nu numai, trebuie sa fie constienti de faptul ca un asemenea buget va crea mari dificultati pentru toti, inclusiv pentru ei. Acestia vor fi obligati sa justifice de ce au votat un buget care nu va rezolva problemele existente in colegiile in care au fost alesi, a incheiat Tiberiu Marc.

Unii analisti politici sustin ca supararea presedintilor de consilii judetene provine de la faptul ca distribuirea banilor in teritoriu se face dupa formula cuprinsa in legea bugetului de stat. Astfel ca banii nu vor mai fi directionati doar la anumite primarii. Noua formula este de fapt cea existenta inainte de o modificare introdusa, in 2007, de Guvernul Tariceanu, prin care bugetele defalcate se repartizau unitatilor administrativ-teritoriale prin hotarare de Consiliu Judetean. Anul trecut, a existat o derogare, astfel ca sumele de echilibrare a bugetelor locale au fost impartite de Consiliul Judetean dupa niste criterii bine definite. Anul acesta nu va mai fi la fel. De exemplu, in 2008 nu a existat o primarie in Salaj care sa nu aiba necesarul minim de functionare. In schimb, anul acesta, bugetul nu tine cont de situatia in care se gasesc primariile mici, a mai spus Tiberiu Marc. In acest context, sustine presedintele Consiliului Judetean Salaj anul acesta, vor fi cateva primarii care vor avea mai putine venituri ca anul trecut, si care vor intampina o serie de dificultati in ceea ce priveste activitatile pe care acceste institutii trebuie sa le desfasoare. In momentul in care s-a facut proiectul de buget, am fost consultati si noi, presedintii de consilii judetene. Insa, nimic din ce s-a discutat la acea intalnire nu s-a regasit in formula actualului buget, a conchis presedintele Consiliului Judetean Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »