Tezaurul salajean, in vitrinele muzeelor din strainatate

Magazin Salajean 16 martie 2007 0

Tezaurul salajean, in vitrinele muzeelor din strainatate

Judetul Salaj – un punct atat de insignifiant pe harta tarii, atat din punct de vedere economic, cat si financiar, a scos, de-a lungul secolelor XIX si XX, din maruntaiele sale, obiecte de aur de o valoare istorica inestimabila. Probabil ca foarte putini dintre locuitorii zonei au habar de faptul ca Salajul, prin unele localitati ale sale, este prezent in cateva din marile muzee din Europa, prin ceea ce se vehiculeaza a fi Tezaurele Salajului. Dar, probabil ca este mai bine asa, sa traim in necunostinta de cauza, pentru ca, oricum, aceste obiecte le vom putea vedea doar prin intermediul pozelor sau, in cel mai bun caz, ca turisti prin Austria sau Ungaria.

Istoricul descoperirii acestor tezaure, ceea ce contin ele, precum si locul unde se afla in prezent obiectele de aur din Salaj a fost studiat mai indeaproape de catre arheologul Ioan Bejinariu, din cadrul Muzeului de Istorie si Arta Zalau.

Comoara de la Moigrad

Primul tezaur pe care trebuie sa-l amintim – ne povesteste arheologul, este cel de la Moigrad – localitate cunoscuta mai mult prin intermediul castrului roman de la Porolissum, desi categorisirea descoperirii respective ca tezaur este cam improprie, avand in vedere faptul ca este vorba de descoperirea unor obiecte din aur, care dateaza din mai multe perioade de timp.

In scriptele acelor vremuri se vorbeste despre descoperirea a 450 de obiecte din aur, a caror greutate totala este de circa 2,5 kilograme. Un prim lot care a trecut prin expertiza specialistilor dateaza din anul 3.500 i. Hr., din epoca eneolitica, continand ca piesa de rezistenta o placa de aur de 2 milimetri grosime, care doar ea singura cantareste 750 de grame, un pandantiv din tabla din aur si un obiect in forma de furca cu 5 coroane. Al doilea lot al Tezaurului de la Moigrad cuprinde piese din aur ce dateaza din perioada celui de-al V-lea secol d.Hr. si contine accesorii din aur pentru sa, catarame de centura, placi si foite de aur si cateva obiecte in forma de pasare.

Interesant de mentionat faptul ca toate aceste obiecte au fost descoperite de catre un negustor ambulant, in 1912, care le-a vandut Muzeului Transilvaniei din Cluj.

Tezaurul de la Simleu, la Budapesta si Viena

Poate o mai mare valoare istorica decat Tezaurului de la Moigrad este atribuit Tezaurului de la Simleu Silvaniei, iar asta nu doar pentru faptul ca ar fi vorba de descoperirea unor obiecte din aur intr-o cantitate mult mai mare.

Studiul asupra Tezaurului de la Simleu a datat obiectele din aur pentru perioada regilor gepizi din secolul V dupa Hr. Este vorba de circa 8 kilograme de piese din aur si argint aurit, podoabe si accesorii de port, vase si medalioane. Interesant de mentionat faptul ca Tezaurul de la Simleu a fost scos la suprafata in doua randuri, prima etapa fiind datata pentru anul 1797. Descoperitorii tezaurului sunt doi copii, care pazeau animalele pe versantul sudic al dealului cunoscut sub denumirea de Magura Simleului. Cei doi copii au reusit sa aduca la suprafata 2.425,5 grame de obiecte din aur, care au ajuns, in cele din urma, la Muzeul de Istorie Naturala din Viena, care a platit pentru acest tezaur suma de 2.411 forini. Descoperirea comorii a fost anuntata subprefectului de pe atunci al comitatului Crasnei, K

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »