Termene limita pentru depunerea adeverintelor pentru pensia de urmas

Magazin Salajean 27 septembrie 2007 0

Tinerii care beneficiaza de pensii de urmas pot depune adeverintele care sa le ateste continuitatea studiilor la sediul Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, pana in luna octombrie dupa cum urmeaza: pentru elevi – 15 septembrie-6 octombrie, cu numar de inregistrare datat dupa 15 septembrie, iar pentru studenti – 1-6 octombrie 2007.

Directorul executiv al CJP Salaj, Dumitru Bojan, ne-a declarat ca, pe langa adeverinta la care se anexeaza cuponul de pensie, dosarul trebuie sa mai contina si un act din care sa reiasa forma de invatamant urmata, denumirea institutiei, numele si prenumele beneficiarului, codul numeric personal, tipul de invatamant, anul de studiu 2007-2008 si durata studiilor (asta pentru adeverintele eliberate de institutiile invatamantului universitar).

Beneficiarii pensiilor de urmas care urmeaza invatamantul fara frecventa si cel la distanta, pe langa adeverinta si cupon de pensie, vor prezenta si o declaratie pe propria raspundere cum ca nu realizeaza venituri mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale de stat.

Conducerea CJP Salaj face insa precizarea ca, in perioada masteratului, copilul urmas nu mai este indreptatit la pensie.

Programul cu publicul pentru predarea actelor se desfasoara in zilele de luni, miercuri si joi, intre orele 8 – 15.30, la ghiseul nr.4 din cadrul institutiei.

Cine are dreptul la pensia de urmas?

Directorul CJP Salaj a afirmat ca sotul supravietuitor beneficiaza de pensia de urmas la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. Daca durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, dar cel putin de 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit se diminueaza cu 0,5 la suta pentru fiecare luna, respectiv 6 la suta pentru fiecare an de casatorie in minus. De asemenea, sotul supravietuitor poate beneficia de pensia de urmas indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

Potrivit aceleiasi surse, pensia de urmas mai poate fi acordata indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau a tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie.

O alta categorie de beneficiari sunt aceia care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, pe o perioada de sase luni de la data decesului, daca in acest timp nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetul asigurarilor sociale de stat.

Din a cincea categorie de beneficiari ai pensiei de urmas fac parte persoanele care au in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala.

Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie, a afirmat Dumitru Bojan.

Pensia de urmas mai poate fi acordata si acelor tineri care isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani. De asemenea, ajutorul financiar poate fi acordat si copiilor cu varsta de pana la 16 ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »