Terenurile, luate la control pentru subventionare

Magazin Salajean 13 septembrie 2007 0

Terenurile, luate la control pentru subventionare

Terenurile pentru care salajenii au cerut subventii in aceasta vara sunt verificate de echipe din cadrul Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Salaj, actiunea urmand sa se incheie in 10 octombrie. Potrivit lui Iliuta Babos, sef Serviciu Control pe teren din cadrul APIA Salaj, esantionul verificat este de 377 de ferme, din care au fost controlate pana acum 272. Este verificata eligibilitatea suprafetelor, o ferma trebuind sa aiba minim un hectar, precum si respectarea bunelor conditii de mediu. Din cele 377 de ferme din esantionul stabilit, 178 au fost selectate pentru control 100 la suta, ne-a declarat Iliuta Babos.

Salajul sta mult mai bine la solicitarea de subventii pentru teren decat estimasera autoritatile judetene si centrale in domeniu, fiind primite 26.281 de dosare, fata de doar 25.712 eligibile si asteptate sa fie primite conform Bazei de date existente la nivel de judet.

Suprafata pentru care salajenii solicita bani europeni este si ea mai mare decat cea programata: 146.895 de hectare declarate, comparativ cu 111.787 de hectare estimate de autoritati.

Controlul amintit anterior va face ca toate diferentele sa cada, astfel incat platile sa se incadreze in banii alocati de UE.

Potrivit reprezentantului APIA insa, stam bine la numarul de cereri, va trebui sa vedem cum ne descurcam si cand va fi vorba de munca. Important este sa lucram parcelele, chiar daca ele sunt pasuni. Acestea trebuie ingrijite, nu este normal sa le lasi la voia intamplarii, dar sa astepti sa primesti subventii pentru ele. Terenurile considerate eligibile in urma controlului desfasurat de APIA Salaj vor primi subventii. Daca suprafata eligibila va fi, totusi, mai mare decat cea estimata, va scadea valoarea maximala de plata stabilita in momentul de fata la 50 de euro/hectar. Reamintim ca suma pe care Romania trebuie sa o primeasca de la Uniunea Europeana pentru platile directe pe terenuri este de 440 milioane de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »