Tepuit de 900 de lei, prin SMS pe telefonul mobil

Magazin Salajean 31 martie 2010 0

Tepuit de 900 de lei, prin SMS pe telefonul mobil

Dupa sase luni de cercetari, politistii au reusit prinderea unei persoane care, la sfarsitul lunii septembrie 2009, a inselat un barbat din Salaj prin intermediul castigurilor anuntate prin SMS-uri pe telefonul mobil, pacalindu-l sa plateasca 900 de lei pentru a intra in posesia premiului in valoare de 10.000 de euro. Si anume, in data de 30 septembrie 2009, politistii Postului de Politie Pericei au fost sesizati de catre un barbat din localitate, cu privire la faptul ca este victima unei inselaciuni.

Verificand aspectele sesizate de acesta, politistii au stabilit ca, inainte cu doua zile de sesizare, barbatul a primit un mesaj pe telefonul mobil, ca este castigatorul unui premiu in valoare de 10.000 de euro. Pentru a intra in posesia banilor, barbatul trebuia sa apeleze numarul de telefon de la care a primit mesajul, ceea ce a si facut.

A intrat astfel in discutii cu un operator al unei firme de telefonie mobila, care i-a indicat sa se deplaseze la cel mai apropiat oficiu postal pentru a completa un formular si a depune comisionul aferent sumei castigate, in valoare de 900 de lei. Victima a urmat indicatiile si a depus banii in contul mentionat de operator. Intrebat in privinta modului in care doreste sa-si primeasca premiul, barbatul a primit un numar de cont si numele unei banci la care s-a dus sa-si ridice cei 10.000 de euro.

Nu mica i-a fost mirarea barbatului cand functionara bancii respective l-a anuntat ca numarul de cont este inexistent, moment in care barbatul a inceput sa-l sune, in zadar, pe operator. Dupa doua ore de asteptare, in care nu a primit niciun semn pe telefonul mobil, barbatul a realizat ca a fost victima unei inselaciuni.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Nadia Serban, in urma activitatilor complexe desfasurate, politistii au reusit identificarea autorului, ca fiind o femeie in varsta de 26 de ani, din Bucuresti, care, in discutiile avute cu victima, isi modificase timbrul vocal, pentru a induce in eroare si a da impresia ca este barbat. Din fericire pentru victima, prejudiciul a fost recuperat. Impotriva femeii politistii au intocmit in cauza dosar de cercetare penala pentru comiterea infractiunii de inselaciune, fapta prevazuta de art. 215, al. 1 din Codul Penal si pedepsita cu inchisoarea de la sase luni la 12 ani.

Politistii atrag atentia!

Modul de operare al escrocilor este foarte simplu. Ei suna la intamplare cetatenii, recomandandu-se ca fiind reprezentanti ai unor firme de telefonie mobila, de electrocasnice sau producatori de automobile si ii anunta pe acestia ca, in urma unei loterii, sunt fericitii castigatori ai unor bunuri precum autoturisme, telefoane mobile, plasme TV, sume de bani sau minute gratuite. Pentru a intra in posesia premiilor, cei sunati trebuie depuna sume de bani in diverse conturi sau sa cumpere mai multe cartele pre-pay si sa comunice seriile sau codurile de incarcare la un numar de telefon. Astfel, banii trimisi sau platiti pe cartele sunt pierduti, intrucat postura de castigator a pagubitului este una nereala.

Deoarece aceste fapte de inselaciune sunt tot mai des intalnite, va recomandam sa fiti sceptici atunci cand sunteti anuntati din senin, prin telefon, ca ati castigat bunuri si sume importante de bani si sa manifestati prudenta cand un strain va cere sa-i dati date cu caracter personal (nume, adresa si numar de cont), cu atat mai mult cand va cere sa platiti diverse favoruri pentru a intra in posesia asa-zisului premiu. Adresati-va de urgenta celei mai apropiate unitati de Politie sau verificati amanuntit datele la firmele unde se presupune ca sunteti castigator, inainte de a spori contul escrocilor cu sume importante de bani, a precizat Nadia Serban.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »