Tepuit de 2.000 de euro de o banca din Zalau

Magazin Salajean 25 august 2010 0

Tepuit de 2.000 de euro de o banca din ZalauPrin comisioanele ilegale practicate, unele institutii bancare din Zalau continua sa scoata bani frumosi din buzunarele salajenilor care, pe buna dreptate revoltati, au depus reclamatii la Protectia Consumatorilor Salaj. Printre acestia se numara si un cetatean tepuit de aproximativ 2.000 de euro de o banca din Zalau, care practica un comision eliminat din contractul de credit.

In cursul lunii august, 15 salajeni au depus reclamatii impotriva institutiilor bancare din municipiu, la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj, pentru practicarea unor comisioane declarate ilegale prin Ordonanta 50/2010. Potrivit directorului CJPC Salaj, Claudiu Silaghi, dintre cazurile inregistrate in luna august impotriva bancilor, unul a fost rezolvat pe cale amiabila, nefiind in concordanta cu Ordonanta 50. Celelalte reclamatii privind comisioanele ilegale sunt in lucru, a precizat Silaghi. Potrivit sursei citate, in cazul solutionarii reclamatiilor in favoarea clientilor, institutiile bancare vor fi somate sa restituie plata integrala a comisioanelor practicate de la intrarea in vigoare a ordonantei si sa modifice contractele de credit.

In unele cazuri, valoarea acestor comisioane ilegale practicate de banci se ridica la cateva sute de lei. Exceptie face un zalauan care s-a trezit ca trebuie sa plateasca, pe langa creditul accesat, si un comision in valoare de aproximativ 2.000 de euro. Barbatul a depus reclamatie, zilele trecute, la CJPC Salaj. Este vorba de un comision prevazut in contractul de credit, dar anulat printr-un act aditional. Chiar si in aceste conditii, banca a continuat sa ii retina acest comision eliminat, a declarat directorul CJPC Salaj. Silaghi nu a dorit sa dea mai multe informatii despre acest caz pana la intocmirea documentelor de control.

Reclamatii si in privinta dobanzilor la credit

Printre reclamatiile depuse de salajeni impotriva bancilor se numara si cele care vizeaza dobanzile aferente creditului, nemodificate de banci in conformitate cu prevederile Ordonantei 50/2010. Este vorba de acele credite la care dobanda, exprimata in functie de un indice intern al bancii, s-ar putea injumatati. Claudiu Silaghi a declarat ca bancile pot sa mentina actualele rate la creditele cu dobanzi variabile doar daca au acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii.

Pana in data de 19 septembrie, bancile sunt obligate sa inlocuiasca in toate contractele dobanda interna cu dobanzile oficiale ale pietei, EURIBOR sau ROBOR, care sunt insa mult mai mici. Clientii au la dispozitie 15 zile pentru a accepta noile clauze, iar daca nu raspund in acest termen, se considera ca au fost de acord cu noile conditii, a afirmat directorul CJPC Salaj. Bancile care nu vor sa reduca dobanzile la creditele cu dobanda variabila pot fi date in judecata de clienti si amendate de Autoritatea pentru Protectia Consumatorului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »