Temelia unei noi biserici, la Vadurele

Magazin Salajean 11 octombrie 2011 0

Duminica, 9 octombrie a.c., satele Vadurele si Tranis apartinatoare comunei Napradea au fost in sarbatoare. Vizita Intaistatatorului Eparhiei Salajului P.S. Dr. Petroniu Florea in Parohia Tranis si in filia Vadurele a adunat o multime de credinciosi pentru a se intalni cu episcopul lor. Primul popas a fost cel din Vadurele unde P.S. a sfintit locul si temelia noii biserici din localitate. In sunetul clopotelor, cu prapuri, copii cu frumoase costume nationale, primarul localitatii cu esarfa cu tricolor pe piept, dl. Avel Borbiu, si o multime de popor l-au inconjurat pe P.S. si soborul de preoti in frunte cu protopopul Jiboului P.C. Dan Dregan.

„Este criza economica dar si criza morala, sunteti putini dar sa fiti uniti, sa va rugati si Dumnezeu va va ajuta, va veti numara printre ctitorii casei Domnului, Biserica pe care o construiti este si o cruce de purtat pentru preotul dumneavoastra Gabriel Ioan Moldovan”, a spus P.S. printre altele. Sfanta Liturghie s-a tinut insa in satul Tranis, biserica devenita neincapatoare, multi credinciosi au ramas inafara bisericii rugandu-se. Si aici P.S., in cuvantul de invatatura, pe langa explicarea Evangheliei din ziua de duminica a mai spus ca „in perioada de criza omul uita de Dumnezeu” indemnandu-ne prin inteligenta si intelepciune sa gasim solutii rugandu-ne lui Dumnezeu sa ne sporim lupta Duhovniceasca.

A fost frumos si timpul a fost favorabil celor doua evenimente.

Despre cele doua localitati, cu precadere despre satul Vadurele dorim sa va redam cateva date, astfel aflam ca vechea biserica a fost ctitorita pe la anul 1700 de un credincios care a scapat din robia turceasca. O inscriptie arata ca la 1708 a fost podita. Astazi, biserica face parte din salba de biserici din lemn, monumente istorice.

Satul este atestat documentar pe la anul 1500, iar la inceputul anului 1900 avea 48 de fumuri si 254 de credinciosi care stapaneau 400 iugare de pamant, toti erau romani, curios este ca la recensamantul din 2002 satul numara doar 251 de suflete din care 248 ortodocsi si inca ceva: „socialismul nu a… invins” la Vadurele, pamantul saracacios si poate darzenia cu care s-au impotrivit sa fi fost cauza?

Epitropul bisericii din Vadurele, dl Mihai Merce, m-a rugat sa pomenim cateva nume si institutii care s-au numarat printre primii ctitori. Astfel, Radu Pintea a donat terenul, domnii Dan si Vasile Ghiurco, sapaturi in piatra din temelii, Consiliul si Primaria Napradea, Alexandru Suciu si Marta Romocea de 80 de ani care a donat 1000 de lei. In sfarsit valoarea proiectului a ajuns la 1.200.000 lei.

Despre Tranis, satul care a dat cateva personalitati de neam din lumea stiintei si culturii, intr-un alt numar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »