Taxele şi impozitele, majorate după “gradul de suportabilitate” al populaţiei

Magazin Salajean 21 aprilie 2011 0

Taxele şi impozitele, majorate după “gradul de suportabilitate” al populaţiei

„Gradul de suportabilitate al populaţiei este criteriul care va fi luat în considerare de administraţiile locale la stabilirea nivelului de impozitare, conform strategiei fiscale propuse de Guvern pentru perioada 2012 – 2014. Cu alte cuvinte, taxele şi impozitele pentru case şi terenuri vor putea fi majorate de administraţiile locale dacă acestea vor considera că populaţia poate suporta dări mai mari.

Guvernul va permite autorităţilor locale să majoreze taxele şi impozitele în funcţie de necesităţile locale şi de „gradul de suportabilitate al populaţiei, prin introducerea unui sistem în care suma impozabilă a clădirilor şi terenurilor din intravilan va fi raportată la valoarea mai mare de piaţă a acestora. Prevederea a fost inclusă în proiectul Strategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru perioada 2012-2014.

Schimbarea nivelului de impozitare se va face prin implementarea unui sistem de calcul al valorii impozabile a clădirilor şi terenurilor din intravilanul localităţilor prin raportarea la valoarea de piaţă a acestora, acolo unde aceasta este vădit mai mare decât cea determinată prin formula de calcul.

Zălăuanii suportă minimul

Reprezentanţii Primăriei Zalău ne-au declarat că o majorare a taxelor şi impozitelor se putea face chiar şi începând din 2011, conform legislaţiei în vigoare, dar că s-a decis menţinerea lor la limita de jos având în vedere contextul economic dificil pe care zălăuanii îl parcurg. “În acest moment nu avem un act normativ care să permită administraţilor locale să majoreze impozitele în mod discreţionar. Oricum, pe baza legislaţiei în vigoare, şi în 2011 puteam să majorăm impozitele cu 20%, dar noi am decis ca, pentru al treilea an consecutiv, să le păstrăm la nivelul minim prevăzut de lege. Am apreciat că gradul de suportabilitate al populaţiei este pentru nivelul minim, date fiind condiţiile economice actuale”, a declarat Radu Nistorescu, administrator public.

Modificări din proiectul Strategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru perioada 2012-2014 au fost propuse de Executiv ca urmare a creşterii autonomiei colectivităţilor locale prin transferul de noi responsabilităţi decizionale, precum şi de resurse financiare şi patrimoniale. Procedura de implementare a măsurilor va fi reglementată prin modificarea legislaţiei fiscale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »