Taxa de poluare, redusa cu 25 la suta

Magazin Salajean 19 decembrie 2011 0

Taxa de poluare, redusa cu 25 la suta

Proprietarii de autovehicule noi sau second-hand aduse din strainatate vor plati taxa de poluare redusa cu 25 la suta. Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor, a primit vineri unda verde din partea guvernantilor.

Noile prevederi dau posibilitatea proprietarilor de masini sa recupereze, in functie de anumite criterii, o parte din taxa de poluare achitata la inmatriculare in anumite conditii. Conform proiectului, daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi contribuabilii pot sa solicite restituirea diferentei de bani.

Aceasta taxa va fi platita, o singura data, pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in tara, inclusiv pentru autovehiculele produse in strainatate. De asemenea, sunt buni de plata si proprietarii autovehiculelor inmatriculate inainte de anul 2007 si pentru care nu s-a achitat o astfel de taxa. De la intrarea legii in vigoare, romanii care cumpara o masina pentru care nu s-a platit taxa de poluare o vor achita cu ocazia primei vanzari.

Taxa de poluare a fost adoptata de Camera Deputatilor, care a fost forul decizional in cazul acestui proiect. Aceasta va fi calculata pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului. Pe de alta parte, conform datelor comunicate de Directia Generala a Finantelor Publice Salaj, peste 57 de milioane de lei au achitat salajenii in contul taxei de prima inmatriculare, respectiv actuala taxa de poluare, pentru inscrierea in circulatie a masinilor second-hand aduse din strainatate, incepand din 1 ianuarie 2007 si pana la finele primului semestru al anului. O buna parte dintre platitori au cerut statului prin instantele de judecata intreaga taxa platita la inmatricularea autovehiculelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »