Taxa de poluare este ilegală!

Magazin Salajean 4 mai 2011 0

Taxa de poluare este ilegală!

Anularea ei se obţine nominal, numai în instanţă

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis că taxa de primă înmatriculare sau de poluare pentru maşinile second-hand din România este ilegală. Sentinţa este obligatorie pentru toate instanţele de România.

Taxa auto/de poluare/de primă înmatriculare, încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României, potrivit Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene.

“Taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene. Legea are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre”, se precizează într-un comunicat al CEJ.

Punctul de vedere al CEJ a fost emis în urma unei solicitări a Tribunalului Sibiu, care judeca un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală.

Prin urmare, CEJ a răspuns că legislaţia europeană interzice statelor membre să ia măsuri de taxare în exces a unor produse provenind din alte state, în favoarea celor de provenienţă autohtonă, apreciind că taxă poate fi discrimnatorie indirect, chiar dacă legea română nu face explicit referire la maşinile importate sau de provenienţă autohtonă.

UE nu interzice statelor membre să introducă noi taxe, dar obligă ţările să aleagă şi să aranjeze sistemul de taxe astfel încât acestea să nu aibă efectul de a promova vânzările auto second-hand din piaţa autohtonă, descurajând importul de maşini similare, continuă CEJ.

Casa de avocatură Coltuc, iniţiatoarea petiţiei STOP TAXEI DE POLUARE, a susţinut întotdeauna că o astfel de taxa este ilegală în anumite condiţii. Decizia Curţii Europene de Justiţie susţine şi întăreşte punctele pe care avocaţii C.A.Coltuc le-au invocat în demersurile legale ale tuturor dosarelor pe care le-au pus pe rol, sau urmează să fie puse pe rol. Reamintim una dintre declaraţiile date de av. Coltuc Marius, reprezentantul C.A.Coltuc, la începutul anului 2011.

“Dacă aveţi o maşină second-hand cumpărată dintr-un stat membru UE ar trebui să ştiţi că nu sunteţi obligaţi să plătiţi taxa de poluare, deoarece sunt încălcate principiile dreptului comunitar, în speţă art.110 al Tratatului de instituire al CEE, privind libera circulaţie a mărfurilor pe teritoriul UE. Dacă pentru maşina pe care aţi cumpărat-o a fost achitată taxa de poluare într-unul din statele membre UE, în momentul înmatriculării ei în România, ţară membră UE din ianuarie 2007, obligaţia de a achita din nou taxa pentru a putea înmatricula maşina este discriminatorie, deoarece persoanele care îşi cumpără o maşină deja înmatriculată în România nu sunt obligate să plătească din nou taxa de poluare”

Prin urmare, şansele ca procesele pentru recuperarea sau evitarea taxei de poluare să fie câştigate au crescute. “Anularea taxei de poluare se obţine nominal numai în instanţă şi nu obligă statul român la anularea acesteia. Deci trebuie să vă cereţi în instanţă acest drept şi veţi câştiga.” , susţine av. Coltuc Marius.

De asemenea, pentru a fi la curent cu ce se mai întâmplă pe acest subiect, grupurile “Stop Taxei de poluare!” sunt încă deschise pe Facebook, Yahoo şi Google.

Petiţia “STOP TAXEI DE POLUARE!” este încercarea Casei de avocatură Coltuc de a strânge oamenii nemulţumiţi de acestă taxă în speranţa unei modificări legislative sincronizate cu situaţia economică actuală a românilor.

Pentru mai multe detalii:

Av.Coltuc Marius

avocat@coltuc.ro

0745.150.894

www.coltuc.ro

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »