Taxa de poluare a subţiat buzunarele sălăjenilor cu zeci de milioane de lei

Magazin Salajean 14 iunie 2011 0

Taxa de poluare a subţiat buzunarele sălăjenilor cu zeci de milioane de lei

Peste 57 de milioane de lei au achitat sălăjenii în contul taxei de primă înmatriculare, respectiv actuala taxă de poluare, pentru înscrierea în circulaţie a maşinilor second-hand aduse din străinătate, începând din 1 ianuarie 2007 şi până în prezent. O bună parte din această sumă ar putea fi, însă, înapoiată proprietarilor de autovehicule, după ce experţii din domeniul juridic au avertizat Guvernul că riscă sancţiuni financiare din partea Uniunii Europene dacă nu modifică urgent taxa auto şi nu restituie din sumele plătite.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sălaj, de la 1 ianuarie 2007, când a intrat în vigoare taxa auto, şi până în prezent, un număr de 19.631 de sălăjeni au achitat statului bani pentru înscrierea în circulaţie a autovehiculelor second-hand aduse din străinătate. Iar sumele plătite nu sunt deloc de neglijat, ridicându-se la valoarea totală de 57.892.282 de lei.

Majorarea taxei de poluare de la începutul acestui an a dus la scăderea numărului de înmatriculări la nivelul judeţului. Chiar şi aşa, suma taxei plătită de sălăjeni pentru înmatricularea autovehiculelor la valorile noii taxe se ridică, în prezent, la 3.374.660 de lei. Conform Biroului de presă din cadrul DGFP Sălaj, cea mai mică sumă achitată pentru un autovehicul în cursul acestui an a fost de 303 lei. Însă au fost şi cazuri în care sălăjenii au achitat pentru taxa de poluare sume de ordinul zecilor de mii, cea mai mare sumă achitată fiind de 31.219 lei.

Momentan, singura modalitate de recuperare a taxei auto o reprezintă instanţele de judecată, iar câteva mii de sălăjeni au ales deja această cale. Mai precis, 2.695 de contribuabili au acţionat statul în instanţă pentru recuperarea taxelor plătite. Însă doar aproximativ 10 la sută dintre aceştia au avut câştig de cauză. Potrivit sursei menţionate anterior, un număr de 281 de contribuabili au câştigat în instanţă recuperarea taxei de înmatriculare sau poluare, suma totală de restituit fiind de 2.641.754 de lei.

Sumele achitate de sălăjeni pentru înmatricularea autovehiculelor ar putea fi înapoiate acestora, după ce Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a arătat, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României. Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces în care un român care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania şi a plătit taxa de poluare pentru înmatricularea în România a reclamat faptul că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în ţară şi revândute.

Guvernul discută, astfel, impunerea taxei auto redusă la prima vânzare a maşinilor intrate în ţară înainte de 1 ianuarie 2007, cu un cuantum redus cu 30 la sută, şi restituirea unei diferenţe din banii deja daţi de proprietari, dar eşalonat pe mai mulţi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 de milioane euro la nivel naţional.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »