Taxa clawback in Sanatate – una din reformele dorite de Guvern

Magazin Salajean 22 august 2011 0

Taxa clawback in Sanatate – una din reformele dorite de Guvern

Ministerul Sanatatii (MS) va primi fonduri pentru a continua reformarea sistemului sanitar, una din aceste reforme vizand introducerea taxei clawback pentru detinatorii autorizatiilor de punere pe piata (APP) a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora. Urmarind modelul altor tari UE, Executivul doreste obtinerea unor venitruri suplimentare la bugetul MS, dar si crearea unui sistem de control in ceea ce priveste consumul medicamentelor.

Guvernul a decis, in urma rectificarii bugetare facute la inceputul lunii august, alocarea suplimentara a sumei de 300 de milioane de lei pentru Sanatate, urmand ca alte 150 de milioane de lei, transferați in Fondul de Rezerva al Guvernului, sa fie imediat alocați Ministerului Sanatatii si Casei Naționale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dupa ce se vor realiza unele reforme in domeniu.

Una din aceste reforme priveste impunerea taxei clawback in Sanatate, pentru care proiectul de act normativ a fost pus in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Sanatatii – www.ms.ro – inca de la inceputul lunii trecute. Initiativa legislativa priveste stabilirea nivelului contributiei, a metodologiei de calcul, a procedurii de raportare, cea de control si cea de sanctionare, precum si destinatia contributiei trimestriale pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, precum si pentru medicamentele folosite in tratamentul ambulatoriu. Altfel spus, MS intentioneaza suplimentarea in continuare a surselor de finantare a sistemului public de sanatate, in conditiile in care numarul de pacienti care beneficiaza de serviciile acestuia si implicit cheltuielile cresc permanent. „Sistemul clawback este un mecanism de control al bugetului medicamentelor compensate si gratuite, iar fondurile colectate la bugetul MS vor fi utilizate pentru finantarea suplimentara a compensarii medicamentelor”, potrivit MS.

Platit de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor

Conform proiectului, contributia – asa-zisul clawback – se plateste de catre detinatorii autorizatiilor de punere pe piata (APP) a medicamentelor (sau de reprezentantii legali ai acestora) pentru medicamentele incluse in Programele Nationale de Sanatate, precum si pentru medicamentele folosite in tratamentul ambulatoriu cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala prin farmaciile cu circuit deschis, in tratamentul spitalicesc si in tratamentul din alte unitati sanitare care acorda servicii medicale in cadrul carora sunt utilizate medicamente. Procentul contributiei este de 60 la suta din diferenta dintre suma trimestriala decontata in 2011 si cea din aceeasi perioada a anului 2009 din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate a contravalorii medicamentelor. „Contributia se vireaza trimestrial, pana la 25 a lunii urmatoare trimestrului, intr-un cont special, deschis la Trezoreria Statului pe numele MS. Detinatorii APP sau reprezentantii legali ai acestora care nu isi indeplinesc obligatia de plata in termen de trei luni de la data scadentei vor fi obligati sa plateasca o dobanda de 0,1 la suta per zi de intarziere din suma datorata pana la indeplinirea obligatiei de plata”, au precizat reprezentantii MS.In ceea ce priveste anul de referinta 2009, el a fost inclus in aceasta schema in urma mai multor discutii avute cu producatorii prezenti pe piata de medicamente din Romania.

De asemenea, prin aprobarea proiectului sus amintit se va modifica actuala reglementare stipulata in OUG 104/2009, care prevede taxarea detinatorilor de APP pe toata cifra de afaceri a acestora.

Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, Claudiu Barsan, ne-a declarat ca masurile de a tine in frau consumul de medicamente sunt binevenite, mai ales ca el reprezinta si in acest an spinul din coasta sistemului sanitar. „Orice incercare de a gestiona mai riguros si mai strict consumul de medicamente mi se pare salutara, iar in cazul in care rezulta un buget mai mare pe acest domeniu, cu atat mai bine. Consumul de medicamente este practic, in acest an, singurul domeniu deficitar din punct de vedere al finantarii, pana la acest moment cel putin. Avand in vedere acest lucru, cred ca orice masura care aduce rigurozitate mi se pare buna”, a declarat Claudiu Barsan.

MS estimeaza ca, daca proiectul de Hotarare de Guvern va primi unda verde, bugetul destinat medicamentelor va fi suplimentat cu aproximativ 318 milioane de lei, venituri proprii, care vor fi utilizate conform Legii 95/2006.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »