Taxa auto, redusa cu o treime

Magazin Salajean 20 februarie 2009 0

Taxa auto, redusa cu o treime# taxa de poluare auto a fost redusa de Guvern cu o treime

# odata cu aceasta decizie, taxa de poluare auto ajunge la un nivel dublu fata de suma perceputa la data introducerii taxei pe poluare auto, in iulie 2008

# proprietarii care au achizitionat vehicule inainte de 15 decembrie 2008, dar nu au incheiat procedurile de inmatriculare, vor plati taxa aflata in vigoare la data cumpararii

# pentru masinile Euro 4 cu cilindree sub doi litri, in continuare, nu va fi platita taxa de poluare, conform sistemului aplicat de la sfarsitul anului trecut

# noua taxa va intra in vigoare la momentul publicarii ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial

Conform unei hotarari a Guvernului, taxa auto se va reduce la valori cuprinse intre 500 si 3.200 de euro pentru motorizarile mai des intalnite, de 1,4 si de 1,6 litri, indiferent de norma Euro, iar in cazul masinilor cu propulsoare mari Euro 2, proprietarul va plati mai mult de 16.000 de euro.

Taxa auto redusa cu o treime va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial a ordonantei aprobate miercuri de Guvern. Potrivit Medifax, vor continua sa fie exceptate de la plata autovehiculele cu motoare Euro 5, cu propulsoare electrice si hibridele, precum si modelele noi cu motorizari Euro 4 sub 2.000 de centimetri cubi (cmc).

Modelele cu motorizari de 1,4 litri vor avea o taxa de 500 de euro in cazul normelor Euro 1. Pentru un motor de aceeasi capacitate cilindrica, dar care corespunde Euro 3, taxa va fi de aproape 860 de euro, respectiv de 1.460 de euro pentru propulsoarele Non Euro. Proprietarul unei masini cu propulsor de 1.400 centimetri cubi (cmc), Euro 2, va plati aproximativ 1.800 de euro, cea mai mare taxa pentru o astfel de cilindree. Printre masinile cu astfel de propulsoare incadrate in normele Euro 2 se numara Opel Astra si Volkswagen Golf III.

In cazul automobilelor cu motoare de 1.600 cmc, taxa va avea un cuantum de 880 euro pentru propulsoare Euro 1 si de 1.450 euro pentru Euro 3. La motorizarile Non Euro, taxa va fi de 2.600 euro, iar la cele Euro 2 de putin peste 3.200 de euro.

Cumparatorii de vehicule second-hand de import echipate cu propulsoare de 2 litri vor plati o taxa de circa 1.400 de euro pentru masini Euro 1 sau de circa 5.100 de euro in cazul motoarelor Euro 2.

Modele precum Opel Vectra, Volkswagen Passat si Audi A4 sunt cateva exemple de masini Euro 2 pentru care taxa va trece de 5.000 de euro, depasind de circa doua ori valoarea de achizitie a vehiculului.

Pentru un motor de 2 litri, Euro 3, taxa va fi de circa 2.400 euro, iar la Non Euro va ajunge la 4.200 euro.

O masina cu motor de 3.000 cmc Euro 1 va avea o taxa de aproximativ 4.200 de euro. In cazul in care propulsorul este Euro 3, cumparatorul va achita 6.200 de euro, iar la Non Euro va plati 12.600 de euro.

Pentru motorizarile de 3 litri Euro 2 taxa trece de 16.000 de euro, de 10 – 12 ori mai mult decat valoarea de cumparare a auto-vehiculelor. In aceasta categorie se incadreaza masini precum Opel Omega, Ford Scorpio, Mercedes Benz Clasa E, BMW Seria 5, Jeep Grand Cherokee si Ford Explorer, care au motoare de 3.000 de centimetri cubi (cmc) sau mai mari, conforme normelor Euro 2. Aceste modele se gasesc la vanzare la preturi incepand de la 1.500 de euro in statele din Uniunea Europeana.

Taxa de poluare auto va fi redusa cu o treime si pentru masinile noi Euro 4 care au motoare mai mari de 2.000 de centimetri cubi. Astfel, dupa ce ordonanta de Guvern va intra in vigoare, taxa auto pentru un Audi Q7 nou cu motor de 4,2 litri pe benzina va fi de 7.300 de euro, iar pentru aceeasi masina echipata cu propulsor diesel de 3 litri cu filtru de particule cuantumul va fi de circa 3.200 de euro.

Pentru un Mercedes Benz C 200 CDI nou, cu motor diesel de 2.148 cmc, Euro 4, valoarea redusa a taxei va fi de circa 1.800 de euro. Cumparatorul unui Opel Vectra nou cu motor pe benzina de 2,2 litri va achita o taxa de circa 2.000 de euro.

Un alt exemplu este SUV-ul Renault Koleos echipat cu motor pe benzina Euro 4 de 2,5 litri, al carui posesor va fi taxat la inmatriculare cu 2.600 de euro.

O masina Alfa Romeo 159 cu motor diesel Euro 4 de 2,4 litri si cu filtru de particule va avea o taxa de poluare auto de 1.700 de euro. Pentru acelasi model, dar echipat cu motor Euro 4 pe benzina de 2,2 litri, taxa va fi de circa 2.300 euro.

De la 1 octombrie 2009, masinile noi vandute in Uniunea Europeana trebuie sa respecte obligatoriu normele de poluare Euro 5. Astfel, dupa ce va expira perioada de suspendare a taxei pentru autoturismele noi cu motoare de pana la 2 litri, va fi permisa doar comercializarea modelelor Euro 5.

Platitorii taxei auto triplate primesc diferenta inapoi

Posesorii de masini second-hand de import, care au cumparat sau lansat o comanda ferma pentru un autovehicul inainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au inmatriculat, au la dispozitie 20 de zile pentru a depune actele necesare achitarii taxei auto la valoarea veche, inainte de triplarea din decembrie. Acestia trebuie sa redacteze o cerere, care sa fie insotita fie de un document din care sa reiasa ca proprietarul actual a facut o comanda ferma inainte de 15 decembrie 2008, fie de dovada radierii auto-vehiculului din tara de provenienta. In cazul autovehiculelor pentru care a fost eliberata dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta inainte de 15 decembrie, proprietarii masinilor trebuie sa depuna, pe langa documentele mentionate, si o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca autovehiculul a fost achizitionat anterior datei de 15 decembrie in vederea inmatricularii. Aceste acte vor trebui inaintate autoritatii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, termenul de 20 de zile pentru depunerea actelor urmand sa fie calculat incepand de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial. Apoi, in decursul a 70 de zile, vor trebui sa-si termine procedurile de completare a dosarului de inmatriculare efectiva a masinii.

Pentru cei care si-au inma-triculat masina si au platit triplu, din momentul in care depun cererea catre autoritatea fiscala petenta la locul de domiciliu, in termen de 45 de zile primesc diferenta de taxa inapoi.

Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Salaj, in perioada 15 decembrie 2008 – 19 februarie 2009, 88 de persoane fizice si juridice au achitat taxa de poluare triplata. Astfel, suma incasata la nivelul DGFP Salaj, in perioada sus mentionata, din plata taxei de poluare triplate este de 323.190 lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »