Taxa auto poate fi recuperata numai de bunii platnici

Magazin Salajean 12 ianuarie 2012 0

Taxa auto poate fi recuperata numai de bunii platniciProprietarii de masini care au de incasat de la stat diferenta de bani rezultata din actuala si noua taxa de poluare isi vor primi banii doar daca nu au alte datorii. Asta pentru ca statul isi va opri taxele si impozitele neachitate. Suma pe care trebuie sa o primeasca proprietarii de masini va fi redusa prin compensare cu eventuale datorii fiscale neachitate de acestia.

Normele de aplicare a legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule stabilesc ca, dupa primirea cererii de restituire, organul fiscal sa verifice datele din evidenta analitica pe platitori, sub aspectul existentei unor obligatii fiscale neachitate inregistrate de catre contribuabil. Daca urmare verificarilor se constata existenta unor astfel de datorii, suma solicitata va fi restituita numai dupa efectuarea compensarii acestor obligatii fiscale restante.

Acelasi sistem de compensare va fi valabil si la restituirea valorii reziduale a taxei, cand autovehiculul este scos din parcul auto national, se arata in proiectul normelor privind aplicarea noului sistem al taxei de poluare auto. Valoarea reziduala a taxei reprezinta suma care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta este inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national.

Seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Salaj, Remus Stanciu, ne-a declarat ca multi proprietari de masini asteapta intrarea in vigoare a taxei de poluare redusa astfel incat sa nu mai fie nevoiti sa astepte restituirea sumelor. Numarul de inmatriculari a scazut semnificativ in ultimele saptamani. Proprietarii de autovehicule asteapta sa fie pusa in aplicare noua taxa de poluare, a precizat Remus Stanciu.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, ce va fi pusa in aplicare in urmatoarele zile, prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25 la suta. De asemenea, prevederile legislative dau posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Pentru recuperarea sumelor, persoanele in cauza trebuie sa depuna o cerere de restituire la autoritatea fiscala teritoriala pe raza careia isi au domiciliul. La cerere trebuie anexate dovada platii taxei: chitanta fiscala sau ordin de plata, extras de cont; precum si cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare. Cererea va fi solutionata in termen de 45 de zile de la inregistrare. In cazurile in care sunt necesare documente suplimentare, termenul poate fi prelungit cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »