Taxa auto pentru masinile second a fost triplata

Magazin Salajean 8 decembrie 2008 0

Taxa auto pentru masinile second a fost triplata

Incepand cu 15 decembrie, taxa auto nu se mai aplica pentru autoturismele noi. Pe de alta parte, Guvernul a decis, joi, triplarea taxei auto pentru masinile second-hand, iar decizia privind suspendarea aplicarii taxei auto pentru masinile noi se va aplica incepand cu jumatatea lunii in curs. De asemenea, Executivul ia in calcul si majorarea primei de casare pentru masinile vechi, sustinand ca aceasta ar putea ajunge la pragul psihologic de 1.000 de euro.

Taxa de prima inma-triculare, introdusa in Codul Fiscal de la inceputul anului trecut a devenit, din martie 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Intre timp, autoritatile romane au avut mai multe runde de negocieri cu Comisia Europeana pentru ca aceasta sa accepte forma de calcul a taxei. Ultima revizuire a taxei de prima inmatriculare, cea de-a treia, a fost facuta dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, la mijlocul lunii februarie, o motiune simpla a PD-L prin care se cerea anularea taxei. Guvernul a luat in calcul prevederile motiunii si a adoptat in primavara acestui an actuala forma a taxei, printr-o Ordonanta de Urgenta. Taxa de prima inmatriculare a fost redenumita taxa de poluare si se aplica incepand cu 1 iulie 2008. Guvernul a decis, in urma cu doua saptamani suspendarea, in perioada 1 decembrie 2008 – 31 decembrie 2009, aplicarii taxei auto pentru masinile noi Euro 4 care nu depasesc capacitatea cilindrica de 2.000 de centrimetri cubi. Decizia urma sa fie pusa in practica din 1 decembrie, dar Guvernul a decis aplicarea acesteia din 15 decembrie, in lipsa unui raspuns pozitiv de la CE, pana la aceasta data.

In acest cadru, reamintim ca, in Salaj, peste 50 la suta din numarul masinilor care ajung, zilnic, in curtea Registrului Auto Roman (RAR), filiala Salaj, si care sunt de provenienta euro 2, euro 1 sau non-euro, sunt respinse. Seful RAR, Razvan Guset, precizeaza ca numarul masinilor respinse de Registru se ridica, zilnic, la circa 25, in timp ce motivele acestor decizii constau in: defectiuni ale sistemului de franare, aspect exterior deteriorat, noxe peste limita admisa, jocuri la directie etc.

Pe de alta parte, angajatii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) din cadrul Institutiei Prefectului Jude-tului Salaj au fost nevoiti sa lucreze, in ultimele luni, si in afara programului de lucru stabilit. Asta pentru a face fata numarului record de solicitari inregistrat dupa intrarea in vigoare a actualei taxe de poluare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »