Taxa auto devine taxă de mediu în 2013

Mihaela Oprea 22 octombrie 2012 0
Taxa auto devine taxă de mediu în 2013

Taxa auto ar putea fi modificată începând din 2013, astfel încât aceasta să nu mai fie o taxă de primă înmatriculare şi să corespundă cerinţelor Comisiei Europene. Această taxă de înmatriculare ar putea fi înlocuită, astfel, cu o taxă de mediu, pentru a nu mai putea fi atacată în instanţă de proprietarii de autovehicule.
Aceasta nouă taxă ar fi una de protecţie a mediului, principiul de bază pentru clădirea acesteia fiind în funcţie de modul în care autoturismul poluează, a precizat, săptămâna trecută, premierul Victor Ponta. Premierul a mai specificat că această taxă trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie, anul viitor, pentru a cunoaşte influenţele bugetare. Noua taxă de mediu va fi calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar să nu fie mai mare decât preţul autovehiculului.
Taxa auto a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon, iar în ultimii ani a fost modificată de mai multe ori. Astfel, în 2011, cuantumul taxei auto a fost majorat în medie cu 45-50 la sută, dar cu o creştere dublă sau aproape triplă pentru vehicule poluante. De la începutul anului, această taxă ar trebui să fie redusă cu până la 25 la sută. De asemenea, din acest an s-a stabilit ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului viitor, urmând ca persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi. Taxa de primă vânzare trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în ţara noastră asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »