Targurile de animale vor disparea dupa 1 Ianuarie 2007

Magazin Salajean 11 decembrie 2006 0

Targurile de animale vor disparea dupa 1 Ianuarie 2007Targurile de animale vor disparea din Romania, dupa integrarea in Uniunea Europeana. Din 1 ianuarie 2007, carnea si produsele din carne vor putea fi vandute doar daca provin din ferme sau societati autorizate. Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare (ANSV), vor aparea si noi reguli pentru crescatorii particulari de porcine.

Toate aceste eforturi vor fi resimtite in primul rand de taranii care nu vor mai avea voie sa creasca animale decat cu acordul vecinilor, si nu vor avea voie sa le vanda decat cu autorizatie de la autoritati. Taranii din Romania trebuie sa hotarasca, in urmatoarele sase luni, cati porci vor sa creasca in gospodarie si cu ce scop. Optiunea lor va fi inregsitrata de autoritatile sanitare din fiecare localitate, care pot autoriza sau nu o gospodarie pentru cresterea animalelor, in functie de conditiile de igiena, dar si de parerea vecinilor.

Reprezentantii Autoritatii Sanitar Veterniare au anuntat ca regulile de vanzare a porcilor in targurile de animale raman neschimbate anul acesta, cu exceptia celor 17 judete din tara in care mai exista focare active de pesta porcina. In aceste regiuni este interzisa vanzarea animalelor in afara localitatilor din care provin.

Csutak Nagy Laszlo, seful Serviciului Sanatatea Animalelor, din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, sustine ca aceste targuri de animale se vor transforma in licitatii publice. La nivelul judetului Salaj exista trei categorii de exploatatii de porcine, respectiv: exploatatii nonprofesionale, care au posibilitatea de crestere a minim 1 – 3 capete de porcine; exploatatii nonprofesionale de tip comercial, care au posibilitatea de a creste pana la 20 de capete de porcine si cu posibilitatea de a comercializa pe plan local, cu documentatia sanitar veterinara in vigoare; exploatatia profesionala care detine aprobare sanitar – veterinara, cu posibilitatea de a comercializa exemplare atat pe piata, cat si in abatoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »