Taranii trebuie sa depuna, pana in 15 mai, declaratii de venit agricol

Magazin Salajean 14 aprilie 2008 0

Taranii trebuie sa depuna, pana in 15 mai, declaratii de venit agricol Fermierii salajeni vor trebui sa depuna declaratii fiscale ca sa li se impoziteze veniturile din cultivarea terenului. Aceasta este o procedura prevazuta in Codul fiscal, pe care agricultorii trebuie sa o indeplineasca pana pe 15 mai. Datorita faptului ca nu s-a facut cunoscuta aceasta obligatie pana acum, fermierii sunt pasibili de amenzi. Din acest an, se plateste impozit pentru veniturile obtinute din orice fel de activitati agricole, de la cultivarea de grau si porumb, pana la mere sau struguri. Totul este ca valorificarea acestor produse agricole sa se faca pe acte. Potrivit Codului fiscal, care stabileste conditiile care definesc produsele agricole supuse impozitarii, prin valorificare, impozitul se datoreaza si pentru produsele agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare. Cert este ca acest nou tip de impozit se datoreaza, incepand cu 1 ianuarie 2008.

Pentru calcularea im-pozitului datorat, trebuie stabilit venitul ce urmeaza sa fie taxat, iar in cazul veniturilor agricole, s-a dispus stabilirea unor norme de venit care vor sta la baza calcularii bazei de impozitare.

Directia Agricola asteapta normele

Aceste norme, calculate pe unitate de suprafata, trebuie elaborate de directiile teritoriale ale Ministerului Agriculturii, impreuna cu cele ale Ministerului Finantelor Publice. Cu toate acestea, pana la aceasta ora, Directia Agricola Salaj nu a intrat in posesia criteriilor de reglementare a actului normativ. Insa, timpul nu este pierdut, in conditiile in care ele trebuie finalizate pana la 31 mai 2008.

In conditiile in care nici un venit, ce poate fi impozitat, nu trebuie sa scape de mainle largi ale fiscului, Codul fiscal prevede ca, in cazul in care o activitate agricola se desfasoara pe o perioada mai mica de un an calendaristic, norma de venit se corecteaza corespunzator. Singura pierdere deductibila este cea rezultata din calamitatile naturale.

Agricultura, impozitata cu cota unica

Pentru anul 2008, statul va percepe un impozit de 16 la suta asupra venitului net, determinat pe baza de norme de venit sau utilizand sistemul contabil simplificat. Daca agricultorii opteaza pentru normele de venit, ei trebuie sa depuna o declaratie de venit la Fisc, din care sa rezulte ce anume cultiva in acel an sau din ce activitati agricole va obtine venituri. De retinut faptul ca aceasta declaratie trebuie depusa pana in 15 mai, in fiecare an, expertii Ministerului Finantelor considerand ca, pana la aceasta data, jocurile sunt facute. Numai ca, normele de venit au termen de finalizare doua saptamani mai tarziu, astfel ca taranii nu stiu ce ii asteapta.

Pe de alta parte, pentru cei care produc venituri agricole din activitati demarate dupa 15 mai, acestia au obligatia de a se inregistra la Fisc, cu celebra declaratie de venit, in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii.

25.000 gospodarii salajene, impozitate

In alta ordine de idei, termenul de la care se aplica impozitul fix de 2 la suta nu este chiar cert. Daca in Codul fiscal se stabileste ca termen de aplicare anul 2009, in Hotararea de Guvern 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se stabilesc normele de aplicare a Codului fiscal, se precizeaza ca impozitul se calculeaza prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2 la suta din valoarea produselor livrate, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, impozitul fiind final. Luand in calcul varianta Codului, prin care in 2008 se aplica celebra cota unica de 16 la suta, dar pe normele de venit, atunci fermierii sunt obligati sa declare la Fisc, pana pe 15 mai, ce anume vor cultiva pe terenurile lor. Pana acum, nu s-au facut informari oficiale cu privire la aceasta obligativitate, nefiind promovate nici formularele ce trebuie completate de catre agricultori. Potrivit Directiei Agricole, in Salaj exista in jur de 25.000 gospodarii taranesti, inscrise in Registrul Fermierilor, si care se pot supune regulilor de depunere a declaratiilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »