Taranii fara firma raman in piete

Magazin Salajean 23 aprilie 2010 0

Taranii fara firma raman in pieteTaranii care nu se intregistreaza la Registrul Comertului pana in 25 aprilie vor putea sa-si comercializeze in continuare produsele agricole in piete si oboare, in baza certificatului de producator obtinut de la primariile de care apartin, ne-a declarat Gabriel Rosan, directorul coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj. Precizarea oficialului vine in contextul informatiilor vehiculate prin presa centrala, potrivit carora de saptamana viitoare, producatorii agricoli care nu devin persoane juridice nu mai au acces in pietele tarii.

Reprezentantii Oficiului Registrului Comertului (ORC) Salaj sustin ca nu li s-a comunicat nimic oficial referitor la acest aspect si ca termenul limita de 25 aprilie ii vizeaza numai pe cei care inca functioneaza ca persoana fizica ori asociatie familiala si care nu au optat pentru una din cele trei forme juridice prevazute in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, respectiv PFA, intreprindere individuala ori intreprindere familiala. Nerespectarea acestui termen, se sanc-tioneaza cu radierea din Registrul Comertului.

De altfel, sustine oficialul DADR Salaj, inregistrarea producatorilor agricoli sub o forma juridica sau alta la ORC prezinta o serie de avantaje, printre care reducerea accizei la motorina pana la 21 euro/tona sau acordarea de sprijin financiar, in conditiile in care politica Uniunii Europene stipuleaza ca nici un fermier care nu este platitor de taxe nu poate primi astfel de fonduri.

Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Guvernul Romaniei are o strategie de reducere a evaziunii fiscale si de fiscalizare a acestui sector economic important, in conditiile in care estimarile arata ca, in prezent, aproximativ 70 la suta din sector este nefiscalizat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »