Taman înainte de alegeri: Banii pentru încălzirea cu lemne, acordaţi înainte de termen

Mihaela Oprea 10 decembrie 2012 0
Taman înainte de alegeri: Banii pentru încălzirea cu lemne, acordaţi înainte de termen

Aproape un sfert dintre cei aproximativ 6.000 de beneficiari ai ajutorului pentru încălzirea cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri au primit banii pentru luna noiembrie înainte de termen. Deloc surprinzător, această măsură a fost luată cu doar câteva zile înainte de alegerile electorale.

Prima plată a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei din sezonul rece actual a fost devansată pentru perioada 7-21 decembrie, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. “Persoanele care au depus, până pe data de 20 noiembrie, cereri pentru a primi ajutoare de încălzire a locuinţei cu lemne, cărbuni ori combustibili petrolieri vor primi, în cursul lunii decembrie, suma aferentă ajutorului”, se arată în informaţia de presă.
În fapt, doar o parte dintre primării au primit aceste sume. Este vorba despre localităţile unde primarii au transmis situaţia beneficiarilor de ajutoare pentru încălzirea locuinţei până cel târziu la data de 3 decembrie. “La nivelul judeţului nostru sunt 16 primării care au depus până în data de 3 decembrie situaţia centralizatoare cu ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri şi cărora li s-au virat în cont drepturile”, ne-a declarat consilierul juridic din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj, Marinela Cipleu.
Potrivit sursei citate, primăriile care au depus până în data de 3 decembrie situaţia cetralizatoare cu ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu lemne şi cărora li s-au virat în cont drepturile sunt următoarele: Zalău (103 beneficiari), Almaşu (17), Benesat (23), Bobota (228), Buciumi (92), Cizer (17), Crasna (255), Fildu de Jos (76), Gîlgău (45), Gîrbou (77), Letca (87), Sînmihaiu Almaşului (56), Surduc (115), Şamşud (115), Zalha (54) şi Zimbor (41).
Suma alocată în contul acestor primării, pentru achitarea ajutorului la încălzirea cu lemne pentru luna noiembrie celor peste 1.400 de beneficiari se ridică la valoarea totală de 56.123 de lei.
În celelalte comune, numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri se ridică la 4.644. Acestea sunt administraţiile locale care au transmis situaţia beneficiarilor în intervall 3-6 decembrie. Sumele ce urmează a fi achitate primăriilor, implicit persoanelor în drept se ridică la valoarea totală de 179.160 de lei pentru luna noiembrie.
Sumele aferente acestor drepturi s-a virat în contul acestor primării în data de 6 decembrie şi sunt aferente dreptului la ajutor pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, pentru luna noiembrie a acestui an.
În ceea ce priveşte ajutoarele pentru încălzirea cu energie termică şi gaze naturale, acestea vor fi plătite, ca în fiecare an, direct furnizorilor, pe măsura primirii de la aceştia a situaţiilor, confirmate de primar, care stabilesc cuantumul efectiv al ajutorului în funcţie de consumul înregistrat. Până la această dată, nu au fost depuse la AJPIS Sălaj situaţiile centralizatoare privind beneficiari de ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze natural şi energie termică.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »