Taloanele pentru calatoriile gratuite cu trenul ajung cu intarzieri la pensionari

Magazin Salajean 12 ianuarie 2012 0

Taloanele pentru calatoriile gratuite cu trenul ajung cu intarzieri la pensionariPensionarii salajeni trebuie sa scoata bani din buzunare, incepand din acest an, pentru biletele de tren, in conditiile in care legea le permite acestora un numar de calatorii gratuite intr-un an calendaristic. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca legitimatiile de tip card, care ar fi trebuit sa fie distribuite pensionarilor de la 1 ianuarie, sunt prea scumpe pentru bugetul de stat.

Directorul executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii Salaj, Anamaria Pernes, ne-a declarat ca nu s-a reusit finalizarea procedurilor de stabilire a modului de utilizare, a modelului si a datelor ce vor fi inscrise in legitimatiile de calatorie tip card. Prin adoptarea Ordonantei de Guvern nr. 8/2011, modalitatea de emitere si transmitere a documentelor de calatorie acordate pensionarilor a fost modificata. Astfel, urma ca fiecarui pensionar sa i se elibereze o legitimatie de transport tip card, personalizata cu numele si codul numeric personal ale fiecarui beneficiar. Avand in vedere faptul ca, din cauza constrangerilor bugetare impuse de criza economica, nu s-a reusit finalizarea procedurilor de stabilire a modului de utilizare, a modelului si a datelor ce vor fi inscrise in legitimatiile de calatorie tip card, operatorii economici nu au implementat dotarile necesare utilizarii, la nivel national, a legitimatiilor de calatorie tip card. Termenul de aplicare a prevederilor acestei ordonante a fost prorogat pana la data de 31 decembrie a anului in curs, a declarat Anamaria Pernes.

In aceste conditii, s-a decis reluarea procedurii utilizate pana anul trecut, aspect care impune noi demersuri pentru emiterea documentelor de calatorie si asigurarea transmiterii acestora. Taloanele de calatorii vor fi distribuite odata cu drepturile de pensie. Avand in vedere ca OUG nr.120/2011, care stabileste prelungirea termenului pentru implementarea legitimatiilor de tip card, a fost publicata pe data de 28 decembrie 2011, iar procedura de actualizare a bazelor de date, de procurare a hartiei speciale si de tiparire a documentelor de calatorie este complexa, ii informam pe pensionari ca se depun eforturi sustinute pentru a asigura transmiterea acestor documente odata cu plata drepturilor aferente lunii urmatoare, a mentionat Pernes.

Pensionarii din sistemul public de pensii, precum si pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurari sociale beneficiaza anual de un total de sase calatorii simple cu reducere de 50 la suta din tariful stabilit pentru calatoriile pe calea ferata cu tren de persoane ori accelerate fara regim de rezervare clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de calatori clasa a II a la transportul intern in comun, intre localitati. De aceasta facilitate nu beneficiaza pensionarii care au dreptul la calatorii gratuite, stabilite in baza altor reglementari legale.

Calatoriile pensionarilor se efectueaza cu legitimatiile de calatorie specifice mijloacelor de transport pe calea ferata, auto si naval, eliberate de catre operatorii de transport. Pentru procurarea acestor legitimatii, pensionarilor li se elibereaza anual taloane speciale de calatorie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »