Sute de salajeni inca platesc taxa de poluare la valoarea din iulie 2008

Magazin Salajean 4 martie 2009 0

Sute de salajeni inca platesc taxa de poluare la valoarea din iulie 2008Pentru inmatricularea in Romania a autovehiculelor achizitionate inainte de 15 decembrie 2008 si care nu au fost inmatriculate pana la data de 19 martie 2009 se aplica nivelul de taxa de poluare din iulie anul trecut, se prezinta in Ordonanta de urgenta nr. 7/19 februarie. Astfel, la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj au fost depuse, pana luni, aproximativ 850 de cereri pentru calcularea taxei de poluare in vederea inmatricularii autovehiculelor. Aglomeratia de la Finante se datoreaza termenului limita de 11 martie 2009, data pana la care proprietarul masinii trebuie sa se prezinte la organul fiscal teritorial cu o cerere insotita de documentul doveditor al achizitiei autovehiculului inainte de jumatatea lunii decembrie a anului trecut. De altfel, pana cel tarziu 20 mai, pentru calculul taxei datorate, contribuabilii vor prezenta documentatia completa, respectiv cartea de identitate a autovehiculului si, in cazul autovehiculelor rulate, achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari. Si la Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto si Inmatricularea Vehiculelor (SPCRPAIV) Salaj oamenii se inghesuie la ghisee pentru a-si depune dosarele in vederea inmatricularii autoturismelor. Avem de lucru intr-o saptamana cat pentru o luna.

In ianuarie am avut de efectuat 576 de inmatriculari, iar acum, in doar cateva zile, am avut de preluat si de rezolvat aproape 700 de dosare. In fiecare zi vin alte 100 de persoane cu dosare in vederea inmatricularii autovehiculelor, ne-a comunicat Remus Stanciu, seful SPCRPAIV Salaj.

Potrivit noului act normativ din luna februarie 2009, persoanele care au achizitionat autovehicule in vederea inmatricularii in Romania inainte de 15 decembrie 2008 si care au achitat taxa de poluare triplata, vor beneficia de restituirea diferentei de taxa, in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii insotita de documentatia necesara. Practic, cei aflati in aceasta situatie vor primi inapoi o treime din suma pe care au platit-o ca taxa de poluare. In schimb, cei care au cumparat autovehicule in vederea inmatricularii in Romania dupa data de 15 decembrie 2008 si care au achitat taxa de poluare triplata nu vor primi banii inapoi.

Din 19 martie, noua valoare a taxei de poluare nu va fi de trei ori mai mare decat cea din iulie 2008, ci numai de doua ori mai mare. Noua ordonanta mentine totodata masura pentru masinile Euro 4, respectiv scutirea de la plata pentru toate autovehiculele noi inmatriculate atat in Romania, cat si in celelalte state ale UE dupa 19 martie 2008.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »