Sute de salajeni – afectati de boli neuro-psihice

Magazin Salajean 13 martie 2008 0

Sute de salajeni - afectati de boli neuro-psihiceCu toate ca paturile Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Salaj sunt ocupate momentan doar pe jumatate, din cauza ca in cladire se desfasoara lucrari de reabilitare, Salajul are sute de alti bolnavi care necesita lunar tratament si consultatii.

Pe langa ei, pe liste sunt peste 100 de salajeni cu afectiuni neuro-psihice pentru care familiile au solicitat locuri in centrele de specialitate.

Fie ca este vorba despre numerosii bolnavi neuro-psihic care urmeaza medicatia in regim de ambulatoriu, fie despre cei care ar trebui internati in centre deschise in acest scop, salajenii cu boli psihice totalizeaza cateva sute de oameni ce au nevoie de ingrijiri de specialitate. Potrivit lui Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, autoritatile judetene nu au, deocamdata, o solutie pentru solicitarile primite de la mai bine de 100 de familii ce au membri cu afectiuni neuro-psihice pentru care ar fi necesara internarea in centre de specialitate. Tendinta foarte mare de crestere a numarului de cazuri se dovedeste mai puternica decat bugetul judetului, astfel ca ritmul in care administratia reuseste sa amenajeze centre de specializate e depasit de numarul noi de cazuri aparute.

Tinuti in mediul familial, acesti bolnavi pot beneficia de tratamentul medicamentos, dar acest lucru este posibil doar pentru cazurile care nu sunt grave. Codruta Puscas, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, ne-a declarat ca, in functie de patologia bolii, pentru cazurile de natura psihotica se dispune internarea imediata. Asta – chiar daca toate paturile din Sectia de Psihiatrie sunt ocupate, intrucat gravitatea cazurilor impune sa se gaseasca locuri pentru acesti bolnavi.

Pentru cazurile de natura nevrotica, durata de asteptare pentru internare variaza intre o ora si cateva zile, ne-a spus purtatorul de cuvant.

In prezent, insa, Sectia de Psihiatrie este functionala doar pe jumatate, dat fiind ca imobilul se afla in lucrari de reabilitare. Astfel, doar 25 de paturi din totalul de 50 sunt ocupate. Totusi, referitor la procentul de ocupare a paturilor din sectia de psihiatrie, purtatorul de cuvant a declarat ca cele 82,45 de procente inregistrate pe anul 2007 sunt peste media pe tara si mai mari chiar si decat rata de ocupare a paturilor din spital – 71,1 la suta.

Nici pentru bolnavii care urmeaza tratament acasa situatia nu este mai usoara, acestia prezentandu-se pentru consultatii cu sutele in fiecare luna. ^Pentru acesti pacienti nu se fac liste de asteptare in vederea internarii, dar trebuie sa se prezinte periodic la medic pentru consultatii. In fiecare luna, cateva sute de pacienti sunt programati pentru consultatii in laboratorul de sanatate medicala din ambulatoriul de specialitate al spitalului. Astfel, pana la finalul lunii in curs, sunt programate pentru control 294 de persoane^, a spus Codruta Puscas.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »