Sute de sălăjeni, pe lista de aşteptare pentru dispozitive medicale

Magazin Salajean 30 martie 2011 0

Sute de sălăjeni, pe lista de aşteptare pentru dispozitive medicale

Peste 350 de sălăjeni se află pe lista de aşteptare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj pentru a primi dispozitive medicale, cazurile având nevoie de luni întregi pentru a fi rezolvate, în funcţie de fondurile pe care instituţia le primeşte în acest sens din bugetul de stat. Şi chiar dacă periodic, sunt rezolvate cazuri de pe listă, apar mereu bolnavi noi pentru care şansa la o viaţă mai bună înseamnă o orteză sau o proteză după care aşteaptă chiar şi un an.

Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, Claudiu Bârsan, a declarat că 276 din totalul de solicitări (77 la sută, n.r.) sunt pentru proteze auditive, restul fiind pentru proteze metalice, orteze, corsete şi aparate de oxigen.

“Avem 358 de sălăjeni înscrişi pe lista de aşteptare pentru dispozitive medicale. Durata de soluţionare a cererilor diferă în funcţie de bugetul pe care îl avem la dispoziţie şi de criteriile de prioritate.Termenul de soluţionare este mai lung, în general, în ceea ce priveşte protezele auditive, unde poate dura circa un an până la rezolvarea cazului, şi de cateva luni pentru celelalte”, a declarat Claudiu Bârsan.

Potrivit sursei citate, în primul trimestru din acest an, pentru asigurarea dispozitivelor medicale, CJAS Sălaj a primit de la bugetul de stat 305.000 de lei, sumă care urmează să fie completată cu fondurile pentru perioada aprilie – mai. „Bugetul nu a fost stabilit pe anul 2011, dat fiind faptul că, după ultimele informaţii, contractele pentru acest an se vor încheia doar începând cu data de 1 iunie. După data respectivă, când vom intra pe contractul aferent acestui an, ne va fi alocat şi bugetul aferent. Până atunci, relaţiile cu furnizorii se derulează prin acte adiţionale la contractul de anul trecut”, a declarat Claudiu Bârsan.

Cazurile prioritare de pe lista de aşteptare sunt urgenţele medicale (incontinenţa urinară, aparatele de oxigen, n.r.), copiii, persoanele încadrate în grade de handicap şi persoanele încadrate în muncă. Acestea din urmă trebuie să aibă dispozitive medicale, dat fiind că altfel există riscul ca oamenii să nu îşi poată îndeplini atribuţiile şi să îşi piardă locurile de muncă. În afara celor care se încadrează ca priorităţi, restul cererilor se soluţionează în ordinea depunerii lor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »