Sute de sălăjeni şi-au petrecut Paştele la Urgenţă

Magazin Salajean 27 aprilie 2011 0

Sute de sălăjeni şi-au petrecut Paştele la Urgenţă

La Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Zalău au fost tratate, în perioada 22-25 aprilie 2011, 452 de persoane, dintre acestea 86 au necesitat internarea. Comparativ cu sărbătoarea Paştelui din 2010, numărul celor care au fost trataţi la Urgenţă a crescut cu 38, iar al celor spitalizaţi a scăzut cu trei. Cele mai multe probleme le-au ridicat 88 de pacienţi care au suferit plăgi, fracturi traumatisme, entorse sau contuzii, cu patru mai mulţi decât anul trecut.

Zilele trecute au fost trataţi şi ulterior trimişi acasă şase prieteni de-ai lui Bachus, mai puţin cu unul faţă de perioada similară a anului 2010; niciunul dintre aceştia nu a necesitat spitalizare. Din cele aflate de la Codruţa Puşcaş, purtătorul de cuvânt al SJU, tot fără spitalizare au scăpat şi sălăjenii care s-au înfruptat cu prea mare poftă din meniul de Paşte. Cei 38 de pacienţi cu gastrită (cu şapte mai mulţi decât anul trecut), şase cu colică abdominală (faţă de patru câţi au fost înregistraţi de Paştele trecut) şi doi cu colică biliară au fost trataţi (doar unul) şi s-au reîntors la casele lor.

În perioada sărbătorilor de Paşte din acest an au venit pe lume 24 de copii, 11 băieţi şi 13 fetiţe, primul copil născut în noaptea de Înviere a fost o fetiţă. Numărul copiilor care au văzut lumina zilei în acest interval este mai mare cu 13 faţă de perioada Paştelui de anul trecut.

Zece sălăjeni accidentaţi, 18 agresaţi

Mai puţine decât anul trecut, au fost politraumatismele cauzate de accidente rutiere, zece faţă de 11. Doar doi bărbaţi au necesitat internarea la SJU: unul în vârstă de 63 de ani din Bălan (în secţia de Neurologie) şi celălalt de 48 de ani din Ciumărna (în secţia de Ortopedie).

Zilele acestea au fost tratate 18 persoane, cu vârste între zece şi 68 de ani, pentru politraumatisme prin agresiune (cu cinci mai multe decât anul trecut). Dintre acestea, doar două persoane au necesitat internarea: o femeie de 54 de ani din Bîrsău Mare (care a beneficiat de îngrijiri şi tratament în secţia de Ortopedie, având nu doar politraumatism cauzat prin agresiune ci şi o plagă tăiată la antebraţul stâng), precum şi un bărbat de 23 de ani din Zalău. Acesta a ajuns la spital în comă de gradul III, din cauza unor lovituri grave la cap şi a fost transferat la Clinica de Neurochirurgie din Târgu Mureş.

Muşcaţi de câini şi de căpuşe

Vorbind de agresiuni, ar mai fi de menţionat că nu doar semenii noştri cu două picioare şi-au făcut de cap de Paşte, ci şi patrupedele. Cu două persoane mai mult decât în 2010, la SJU au fost preluaţi în aceste zile şapte sălăjeni, cu vârste între patru şi 82 de ani, muşcaţi nu de maidanezi, ci de câini …cunoscuţi, care au fost hârâiţi. Din cele aflate de la purtătorul de cuvât al SJU, niciun pacient nu a rămas internat la Zalău. Şi cum vremea frumoasă i-a scos pe sălăjeni din casă, s-au înregistrat deja trei pacienţi care au solicitat îngrijiri în urma muşcăturilor de căpuşe. Toţi aceştia au fost copii, două fetiţe de doi şi opt ani, din Zalău şi Horoatu Crasnei, precum şi un băiat de zece ani din Treznea.

S-au „stropit” cu pumni şi picioare

Trei tineri cu vârste cuprinse între 24 şi 29 de ani, din localitatea Sâg, au fost amendaţi de către jandarmi, în a doua zi de Paşte, după ce s-au luat la bătaie în faţa unui local din sat. Potrivit ofiţerului de relaţii publice din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, Cristian Bolfă, aceştia s-au luat la bătaie după ce au consumat mai multe pahare de băuturi alcoolice. Luni, 25 aprilie, în jurul orei 4, un echipaj de jandarmi care desfăşura activităţi specifice în localitatea Sâg a intervenit pentru aplanarea unui conflict spontan produs în faţa unui local. Jandarmii prezenţi la faţa locului au constatat faptul că, P.C. de 29 de ani, B.M. de 24 de ani şi C.F. de 29 de ani, toţi din localitatea Sâg, pe fondul consumului de alcool, au provocat scandal în spaţiul public, agresându-se reciproc. Jandarmii au intervenit prompt pentru aplanarea conflictului şi au efectuat verificări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs fapta, a precizat Bolfă. Conform sursei citate, cei trei au fost sancţionaţi contravenţional, primul cu avertisment, iar ceilalţi doi cu amendă în valoare de 400, respectiv 200 de lei.

În perioada 23-25 aprilie a.c., în judeţul Sălaj s-au desfăşurat activităţi specifice Sărbătorilor de Paşti şi praznicului Învierii Mântuitorului. Pentru buna desfăşurare a acestor activităţi, efective din cadrul Jandarmeriei Sălaj au desfăşurat misiuni specifice în zona de responsabilitate, prin acţiuni desfăşurate cu preponderenţă în mediul stradal. Principalele probleme cu care s-au confruntat jandarmii în această perioadă au fost: provocarea de scandal, comportament obscen ce a provocat indignarea cetăţenilor, tulburarea ordinii şi liniştii publice prin producerea de zgomote. Pentru faptele constatate au fost aplicate 12 sancţiuni contra-venţionale, din care cinci avertismente şi şapte amenzi contravenţionale în valoare de 1.000 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »