Sute de sălăjeni şi-au măsurat valorile tensiunii arteriale

Magazin Salajean 19 mai 2011 0

Sute de sălăjeni şi-au măsurat valorile tensiunii arteriale

Peste 300 de sălăjeni s-au oprit, ieri, la cortul amplasat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj în Piaţa 1 Decembrie 1918 din Zalău pentru a-şi măsura valorile tensiunii arrteriale şi pentru a beneficia de câteva sfaturi privind practicile preventive care trebuie aplicate pentru evitarea valorilor mari. Mariana Câmpean, asistent în cadrul compartimentului Promavarea Sănătăţii al DSP, ne-a declarat că mulţi din cei care au beneficiat de aceste minime consultaţii s-au arătat interesaţi şi de posibilitatea ca, pe viitor, aceste acţiuni să includă şi testări ale glicemiei. „Deşi am avut foarte multe întrebări referitor la acest aspect, este un lucru mai greu de realizat, având în vedere că materialele care ar fi necesare sunt foarte scumpe”, a declarat Mariana Câmpean.

Acţiunile de ieri se înscriu în rândul celor desfăşurate la nivel naţional cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, celebrată anual în 17 mai. Hipertensiunea arterială se defineşte prin creşterea de durată a valorilor tensionale sistolice şi/sau diastolice peste 140 mmHg şi respectiv 90 mmHg la adult, iar la diabetici, valori crescute peste 135/85 mmHg, potrivit reprezentanţilor DSP. Simptomele care indică hipertensiunea arterială pot lipsi la început, dar în stadiile mai avansate ale bolii pot apărea astenie psihică, irascibilitate, insomnie, cefalee, ameţeli, vertij, vâjâituri în urechi, tulburări de vedere, palpitaţii, semne de insuficienţă cardiacă şi lipsă acută de aer.

Pentru a evita hipertensiunea arterială, este recomandată renunţarea la fumat, adoptarea unui mod de viaţă sănătos şi a unei alimentaţii cu cantităţi scăzute de sare, scăderea în greutate în cazul persoanelor care suferă de surplus ponderal şi evitarea sedentarismului şi a stresului psihic.

În prezent, potrivit statisticilor, Sălajul număra la finalul anului trecut nu mai puţin de 31.809 de bolnavi hipertensivi, din care 3.470 au fost diagnosticaţi cu hipertensiune arterială în 2010.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »