Sute de mici artisti au fost prezenti la Festivalul “Somes, cantecele tale”

Magazin Salajean 9 august 2011 0

Sute de mici artisti au fost prezenti la Festivalul “Somes, cantecele tale”

Sute de copii au participat, vineri si sambata, la Festivalul de Folclor si Mestesuguri Artistice Traditionale Somes, cantecele tale de la Jibou. Manifestarea a fost organizata sub egida Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Primariei Orasului Jibou, Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj si Clubului Copiilor Jibou. Partenerii implicati in desfasurarea evenimentului au fost: Centrul de Cercetari Biologice Jibou, Grupul Scolar Octavian Goga Jibou, Liceul Teoretic Ion Agarbiceanu Jibou, Gradinita Prichindel Jibou, Scoala Lucian Blaga Jibou si Casa Oraseneasca de Cultura Jibou. Evenimentul, aflat la cea de-a XXV-a editie, a reunit peste 350 de mici interpreti, dansatori si mesteri populari, promotori ai valorilor nationale si locale. In deschiderea manifestarilor a fost organizata o dezbatere cu tema Pastrarea si perpetuarea folclorului autentic”, dar si parada portului si a dansului popular, care s-a desfasurat in centrul orasului, pe traseul dintre Primaria Orasului Jibou-Catedrala Ortodoxa-Casa de Cultura, la care au asistat sute de jibouani. Alaturi de organizatori, la startul evenimentului, s-au aflat: Tiberiu Marc-presedintele Consiliului Judetean Salaj, Ioan Abrudan-inspector general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Iuliu Nosa-deputat PSD Salaj, Eugen Balanean-primarul de Jibou, Sarkozi Paul-viceprimarul orasului Jibou, Daniel Sauca-directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, consilieri judeteni si locali.

La spectacolul de la Casa Oraseneasca de Cultura din Jibou, care s-a desfasurat cu sala arhiplina, au participat ansamblurile folclorice: Comori ardelene din Turda, Plai bucovinean din Dorna Candreni, Tigrii Carpatilor din Arges, Doina Chioarului din Somcuta Mare, Codruletul din Cehu Silvaniei, Cununa din Jibou, formatia Clubului Copiilor din Sebes Alba, a Clubului Copiilor din Huedin, Ansamblul folcloric al Palatului Copiilor din Zalau. In Parcul Central au fost organizate ateliere de mestesuguri populare cu obiecte realizate de copii de la Palatul Copiilor din Baia Mare, din Oradea, Zalau, Vaslui, Targu-Jiu, Buzau, si de la Clubul Copiilor din Huedin, Dorna Candreni, Vatra Dornei, Sabaoani-Neamt, Cehu Silvaniei si Jibou, dar si din Republica Moldova si din Bulgaria.

Premiile au fost acordate pe sectiuni: pentru ansambluri folclorice, pentru solisti vocali, solisti instrumentisti, pentru orchestre si pentru grupuri vocale. Pentru micii mesteri populari s-a facut un clasament, tot pe sectiuni la: metaloplastie, pictura pe sticla, pictura pe lemn, sculptura in lemn, tesaturi, confectionat masti, zgardare, impletituri, cusaturi traditionale, oua incondeiate.

Somes, cantecele tale este cel mai longeviv festival pentru copii din tara. A debutat in anul 1986 si de atunci, sub sloganul Talent, tinerete, prietenie ne promovam judetul, dansurile, cantecele si tot ceea ce avem mai bun. An de an am onorat cum se cuvine traditiile Salajului. Publicul si oaspetii au apreciat si in acest an calitatea si organizarea festivalului, dat si modul in care au fost primiti si tratati. Micii artisti au plecat foarte impresionati, dupa cum ne-au marturisit ei, si asta nu a fost doar din pura curtoazie, spunand ca au participat la o manifestare serioasa, bine coordonata, in care li s-a oferit si prilej de a se face cunoscuti prin talentul si calitatile lor artistice, dar si ocazia de a se relaxa (deoarece au participat la excursii la Castru Roman de la Moigrad, la Gradina Zmeilor si la Gradina Botanica), si totodata, de a lega prietenii. Doresc sa le multumesc tuturor celor care s-au implicat in organizarea festivalului, precum si colegilor de la Clubul Copiilor din Jibou: Florin Lazar-coordonatorul artistic al sectiunii mestesugurilor traditionale, Veronica Pintea-coordonator la sectiunea folclor muzical coregrafic, a mentionat directorul Clubului Copiilor din Jibou, Victor Pintea (cel care in urma cu 25 de ani a initiat aceasta manifestare si care s-a implicat in sustinerea ei in toti acesti ani).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »