Sute de focare de rujeolă în Sălaj

Magazin Salajean 2 iunie 2011 0

Sute de focare de rujeolă în Sălaj

Nu mai puţin de 244 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în Sălaj, de la începutul lunii martie şi până în prezent, în rândul copiilor din mai multe comunităţi defavorizate, unde igiena este precară şi reţelele de utilităţi lipsesc cu desăvârşire. În ciuda numărului mare de îmbolnăviri, autorităţile sălăjene din Sănătate susţin că nu este vorba de o epidemie, ci doar de focare ţinute sub control.

Din cele 244 de cazuri de rujeolă – toate depistate la copii, 72 au fost diagnosticate în luna mai. Comunităţile defavorizate afectate au fost cele din Românaşi, Surduc, Valcău de Jos, Şimleu Silvaniei – Pustă Vale, Buciumi şi Jibou, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Mihai Cheşeli. Îmbolnăvirile au apărut în rândul unor familii seminomade sau defavorizate care au refuzat vaccinarea, fiind vorba despre forme uşoare şi medii de boală. „Cazurile au fost izolate şi tratate corespunzător, fie în cadrul Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, fie sub supravegherea medicului de familie, după ce, în prealabil, medicul infecţionist a stabilit diagnosticul. Luni, erau internati în Secţia Boli Infecţioase zece copii”, a purtătorul de cuvânt.

Potrivit sursei citate, încă de la primele focare, DSP Sălaj a dispus supravegherea contacţilor prin intermediul cabinetelor medicale de familie, precum şi recuperarea restanţierilor la vaccinarea ROR (împotriva rujeolei, a oreionului și a rubeolei, n.r.). Până în prezent, au fost vaccinaţi 94 de copii cu vârste cuprinse între 7 – 13 ani. Totodată, sunt efectuate în paralel acţiuni de educaţie sanitară în rândul respectivelor comunităţi.

Vaccinări de urgenţă în Pustă – Vale

Un număr ridicat de cazuri – 31 – s-a înregistrat în ultima lună la copii nevaccinaţi din comunitatea de etnie romă din localitatea Pustă – Vale, autorităţile sanitare hotărând aici vaccinări de urgenţă, în această săptămână, pentru prevenirea răspândirii bolii. „Prin compartimentul de specialitate, DSP Sălaj va iniţia în cursul acestei săptămâni o campanie de vaccinare, prin deplasarea în teren a unei echipe proprii. În acest sens, s-a solicitat Instituţiei Prefectului sprijinul prin intermediul consilierului pe probleme de specialitate în vederea medierii accesului la liderii comunităţilor respective, pentru consilierea cetăţenilor şi pentru promovarea acţiunii de vaccinare”, a declarat Mihai Cheşeli..

Cu toate că numărul de cazuri de rujeolă a explodat, în 2011, autorităţile sălăjene ţin să precizeze că judeţul nu se confruntă cu o epidemie, ci sunt înregistrate doar focare care sunt ţinute sub control. În caz de epidemie, boala ar trebui să se extindă, în timp ce în situaţia de faţă boala este localizată în limitele comunităţilor respective. În Sălaj, majoritatea populaţiei este vaccinată ROR, a explicat sursa citată.

România – la un pas de epidemia de rujeolă

Nu doar Sălajul se confruntă în ultimele luni cu o creştere vertiginoasă a numărului îmbolnăvirilor cu rujeolă, asemenea cazuri fiind înregistrate şi în alte 11 judeţe din ţară. Boala este una caracteristică perioadei copilăriei şi are drept cauză un virus extrem de puternic. Pacientul face febră mare, după care apare o erupţie extinsă pe piele. Netratată, rujeola poate duce la complicaţii grave: encefalită, otită, pneumonie şi, în unele cazuri, orbire.

Cum de la începutul anului şi până în prezent, la nivel naţional au fost înregistrate peste 800 de cazuri, adică de trei ori mai multe faţă de numărul total al îmbolnăvirilor înregistrate în 2010, România este la un pas de o epidemie.

Şi Germania, Danemarca, Franţa, Serbia, Macedonia, Olanda, Elveţia şi Norvegia acordă o atenţie sporită situaţiei, după ce au fost nevoite să declare fiecare epidemie de rujeolă, numărul cazurilor raportate din cele opt state depăşind 8.000. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat o alertă în privinţa epidemiei de rujeolă de pe bătrânul continent, boala care ar trebui eradicată până în 2015 dovedind că încă poate ridica mari probleme chiar şi în secolul XXI.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »