Sute de datornici zălăuani, lăsaţi fără apă în pragul iernii

Aproximativ 400 de familii din municipiul Zalău au fost debranşate, în cursul zilei de marţi, de la reţeaua de alimentare cu apă, după ce nu şi-au achitat la timp facturile emise de către Compania de Apă Someş Sucursala (CASS) Zalău. Este vorba despre consumatorii din 20 de blocuri care au refuzat să fie facturaţi la comun. În aceste condiţii, abonaţii au întârziat să achite contravaloarea apei consumate, astfel că operatorul a fost pus în situaţia de a sista furnizarea apei.
Nu lipsa unui contract pe branşament a fost, însă, motivul pentru care cele 400 de familii au rămas fără apă. Eugen Pop, directorul Sucursalei Zalău a Companiei de Apă Someş, susţine că societatea pe care o reprezintă a fost pusă în situaţia de a apela la măsuri extreme dat fiind faptul că respectivii consumatori au intrat în a 61-a zi de neplată.
Oficialul CASS Zalău susţine că nu este pentru prima dată când locatarii din blocurile intrate marţi în vizorul echipelor companiei întârzie să achite facturile.
Încheierea unui contract pe branşament a creat o serie de probleme în blocurile din Zalău în care există locatari rău-platnici, tocmai pentru că din cauza acestora, plata facturii lunare nu poate fi făcută cu respectarea termenului de scadenţă. Iar de aici până la blindarea blocurile datoare nu mai este mult. În plus, în unele blocuri niciunul dintre locatari nu a vrut să-şi asume responsabilitatea de semna respectivul document şi de a colecta, mai apoi, de la vecinii de scară. contravaloarea consumului de apă.
Potrivit reprezentanţilor Companiei de Apă, la aproape trei ani de la introducerea sistemului de facturare a apei pe branşament, iar nu pe familie, din cele aproximativ 1.100 de scări existente în municipiu, circa 90 nu au fost de acord să se conformeze prevederilor legislative, potrivit cărora pentru fiecare imobil trebuie să existe un singur racord de apă şi canalizare.
Pentru a obţine revenirea la facturarea serviciilor de apă/canal pe apartamente, zălăuanii au la dispoziţie o singură variantă, respectiv individualizarea reţelelor interioare. Numărul blocurilor care au optat pentru această soluţie este, însă, destul de redus, în principal din cauza costurilor deloc de neglijat pe care le implică: minim 1.000 de lei pentru fiecare apartament.
Reamintim că la începutul anului 2011, în baza noului regulament al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare al Companiei de Apă Someş SA şi al contractului de furnizare/prestare a serviciului, operatorul a încetat facturarea la nivel de apartament şi a început să emită o singură factură pentru fiecare branşament în parte. În acest sens, consumatorilor din Zalău li s-a solicitat să desemneze un reprezentant care să poată semna noul contract şi care să primească factura unică emisă pentru consumul respectivului condominiu.

Alte articole

4 Thoughts to “Sute de datornici zălăuani, lăsaţi fără apă în pragul iernii”

 1. Pacalit

  De tot rasul,cine raspunde de posibilele epidemii care pot aparea ca urmare a lipsei de apa?Primaria si Cons.Judetean au dat pe mana clujenilor distributia si nu au reactionat la santajul cu debransarile abusive pentru a obliga abuziv ,solicitarea cetatenilor de a plati la comun desi existau contracte pe apartamente.Si la ce s-a ajuns?La scumpirea apei asazis potabile si a apei menajere canalizate.In rest nimic,totul a fost minciuna!

 2. LaFel

  Riscul de imbolnavire este chiar foarte ridicat,fiecare apartament debransat poate deveni focar de infectie.Parca aveam niste drepturi:

  CONSTITUTIA ROMANIEI
  ARTICOLUL 34 – Dreptul la ocrotirea sanatatii
  (1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.
  (2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.

  Se pare ca aceste drepturi nu mai sunt garantate.
  Minciunile se tin lant.

 3. Anonim

  asta insemna monopolul unor societati care ar trebui sa asigure un serviciu public de calitate, poate anula contracte cand si cum vrea. Suntem doar niste surse de bunastare pentru conducerea acestei societati. Sa aibe sarbatori fericite

 4. Anonim

  tuu.. ziaristo…. daca nu sti de ce scrii???
  – am “intarziat ” sa achitam contravaloarea apei consummate deoarece magarii astia au refuzat sa ne ia banii…. am incercat sa platim apa, dar nu ne-au lasat!
  – asta e Rom… tara de tigani… asa ceva.. sa fii la zii cu plata (ne-au lasat sa platim, dupa ce am depus cerere pt individualizarea reţelei interioare)… si sa ti se taie apa…

Leave a Comment