Sute de crescatori salajeni de oi si capre cer banii statului

Magazin Salajean 4 iunie 2010 0

Sute de crescatori salajeni de oi si capre cer banii statuluiAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat, zilele trecute, campania de primire a cererilor pentru Plata Nationala Directa Complementara, acordata in sectorul zootehnie, pentru ovine si caprine. La nivelul centrului judetean Salaj, au fost depuse 867 de cereri, pentru 172.898 capete de ovine si caprine, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. Potrivit sursei citate, in perioada imediat urmatoare, va demara controlul administrativ pentru toate cererile depuse si cel la fata locului, pentru un esantion de 10 la suta din exploatatii.

Daca in urma verificarilor se constata diferente intre numarul animalelor solicitat la plata si cel al animalelor eligibile, fermierii vor suporta reduceri ori vor fi exclusi de la plata. Spre exemplu, in cazul in care diferenta este mai mare de trei capete, prima totala se reduce cu 5 la suta, iar daca raportul este de 10-20 la suta, fermierul pierde 10 procente din suma cuvenita. Penalizarea creste la 15 la suta daca raportul dintre numarul de animale cu nereguli si numarul de animale determinat este de 20-30 de procente si ajunge la 20 la suta daca raportul este cuprins intre 30 si 50 la suta. Fermierii vor fi exclusi de la plata pentru anul in curs daca raportul dintre cei doi indicatori depaseste 50 la suta.

Pentru a beneficia de prima pe cap de animal, efectivul pentru care se solicita subventii trebuie sa fie identificat si inregistrat in Registrul national al exploatatiilor la data depunerii cererii si trebuie mentinut in exploatatie la adresa mentionata in cerere in perioada 1 iunie-31 august 2010. Totodata, efectivul de exploatatie trebuie sa fie de minim 50 de capete ovine femele, respectiv 25 capete caprine femele, varsta acestora fiind de un an pana la data de 31 martie 2010.

La nivel national, au solicitat sprijin financiar 45.400 de fermieri, pentru mai mult de 6,9 milioane de capete de ovine si caprine.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »