Sute de copii şi tineri din Sălaj sunt aruncați în grija statului

Nu mai puţin de 950 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între o lună şi 26 de ani, se află în grija statului. Situaţiile pentru care au ajuns să fie luaţi în grija “străinilor”, în plasament, sunt cauzate de: lipsa unui părinte, familii monoparentale, de lipsa ambilor părinţi, sărăcie, neglijare, diferite forme de handicap şi, din păcate, violenţa fizică.

Copiii aflaţi în aceste situaţii primesc din partea statului protecţie de care nu beneficiază în familia biologică: adăpost, hrană şi educaţie. După cum a explicat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, în prezent în evidenţa instituţiei se află un număr de 950 de copii care beneficiază de măsuri de protecţie. Dintre aceştia, 235 se află în plasament la diferite persoane, rude de până în gradul patru: bunici, unchi, mătuşi şi verişori, iar alţii au rămas doar cu un singur părinte care nu a mai putut să facă faţă procesului de creştere şi educaţie şi astfel s-a realizat integrarea lor în familii. De asemenea, alţi 39 de tineri şi copii se află în plasament la familii cu care nu au nici un grad de rudenie, iar alţi zece sunt sub tutelă. În cele zece cazuri, copiii au rămas fără ambii părinţi. Potrivit directorului Milaş, din cele 950 de cazuri înregistrate în evidenţa DGASPC, alte 214 cazuri se află în centre de tip rezidenţial din judeţ, 117 în case de tip familial, şi alte 40 în centre de regim urgenţă.
De asemenea, 58 de tineri şi copii se află în Centrul de zi din localitatea Jebucu, comuna Almaşu şi alţi 100, în centrele de zi, multifuncţionale, din: Şimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei şi Zalău. “Avem situaţii în care cei care ajung în centrele de zi, sunt copii şi tineri cu dizabilităţi care necesită îngrijire de specialitate, recuperare. De asemenea, sunt copii şi tineri care provin din familii în care părinţii nu pot pot face faţă procesului de creştere şi educaţie, din cauza sărăciei şi lipsurilor veniturilor. Alţii au ajuns să beneficieze de servicii oferite de instituţia noastră după ce adulţii i-au agresat ori i-au neglijat”, a precizat directorul DASPC Sălaj.
Conform statisticilor, la nivel naţional numărul copiilor instituţionalizaţi este de aproximativ 60.000.

Leave a Comment